Samsung i LG postigli dogovor oko oko prijepora za patente

Samsung i LG postigli dogovor oko oko prijepora za patente
Fotolia

Samsung i LG su već dugo vremena kopirali ili čak otvoreno krali tehnološke patente jedan od drugoga, te su još donedavno bili uključeni u brojne sudske parnice zbog istih.

Neki tvrde kako je upravo LG taj koji je kopirao Samsungove ideje, neovisno o tome bile one dobre ili loše, zaboravljajući na ostale konkurente na tržištu. Zapravo, ova činjenica je poprilično tužna, obzirom da LG ima izniman potencijal biti bolji čak i od Samsunga. No, dok LG ovo ne shvati i nastavi kopirati Samsung, zasigurno nikada neće postići da postanu bolja tvrtka nego Samsung, ili barem ne dugoročno.

S druge strane, nije niti Samsung nevin u čitavoj priči. Navodno da je Samsung ukrao ili barem kopirao svaku LG-jevu ideju za koju su smatrali da je isplativa. LG to nije olako prihvatio, te su zato odlučili tužiti Samsung za povredu svojih OLED patenata. To je zaista čudno, obzirom da Samsung većinom kontrolira čitavo OLED tržište, dok je LG-jev OLED tržišni udio gotovo nepostojeći. Ipak, postoji mogućnost kako je Samsung izostavio ključnu tehnologiju koji su pokušali ukrasti/kopirati od LG-ja, te je tako zapravo sve započelo.

Čitav spor bi se trebao uskoro privesti kraju, nakon što su obje tvrtke zaključile da je bolje usredotočiti se na globalno tržište i globalnu konkurenciju, umjesto da pokušavaju nauditi jedna drugoj.

Samsung Display je priopćio u ponedjeljak kako je dogovoreno da će obje tvrtke usmjeriti svoju pozornost u vodstvo na globalnome tržištu i da će to raditi kroz međusobnu suradnju, umjesto da se neprestano susreću na sudu zbog problema oko patenata. LG se, dakako, s ovakvim mišljenjem Samsunga složio i izjavio kako je najbitnije za obje tvrtke da ustraju u svome rastu na ionako konkurentnom tržištu.

Bitke oko patenata su obično besmislene i rijetko kada nešto dobro proizlazi iz njih za bilo koju tvrtku, pa čak i za onu koja je pokrenula tužbu. To znači da će ove dvije tvrtke vrlo vjerojatno i dalje nastaviti krasti/kopirati tehnologiju jedna od druge, ali to nije ništa novo.