Samovozeći automobili će trajati svega 4 godine, barem tako tvrdi Ford

Samovozeći automobili će trajati svega 4 godine, barem tako tvrdi Ford

Foto: DepositPhotos

Samovozeći automobili su budućnost i to uopće nije upitno, tek se čeka točno kad će stići na prometnice u punom smislu. Neke prognoze tvrde da će to biti tek u drugoj polovici idućeg desetljeća, ali tehnologija se uvelike razvija pa ono što govori Ford o trajanju svakog od tog vozila itekako ima pokrića.

"Automobili bez vozača koristit će se previše i zbog toga će im prosječni "životni vijek" biti četiri godine. Zato nema brige oko toga da će potražnja za automobilima u budućnosti jenjavati", naglasili su u Fordu.

No, ono što se zanemaruje jest činjenica da će tehnologija napredovati pa bez obzira koliko se ti samovozeći automobili koristili, bit će sve otporniji i dugovječniji. Dakle, to što u Fordu tvrde nekako se čini kao pokušaj optimističnog pogleda na situaciju, koja već sad nije ni najmanje ugodna.

Jer, taj peti najveći svjetski proizvođač nalazi se u problemima kao i drugi u automobilskoj industriji. Naime, Uber i konkurenti mu toliko su jeftini i dostupni da ljudi sve manje voze, posebno mladi. Ne zanimaju ih automobili u jednakoj mjeri kao što je bio slučaj s prethodnim generacijama, tako da je pitanje kako će automobilska industrija izgledati za desetak godina i tko će točno opstati, a tko će se morati povući.

Primjerice, prošle godine je Ford prodao šest milijuna vozila, a godinu prije 6,6 milijuna. Osjetan je to pad i nastavit će se ove godine. Upravo zato se kompanija okreće drugim rješenjima pa namjerava postati "mobilna kompanija", zbog čega investira u startupove i kupuje kompanije koje proizvode skutere. Dakle, konkretan plan postoji i Ford neće mirno promatrati kako se sve oko njega urušava.

Ali, što se tiče samovozećih automobila, koji će biti dio Fordova "asortimana", tek ostaje za vidjeti hoće li uistinu trajati tako malo ili je to još jedna prognoza za budućnost koja bi mogla u zaborav...

Još iz kategorije

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

27.02.2020. komentiraj

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) su zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (2019nCov) izdali priopćenje o pravima osiguranika koji su privremeno nesposobni, odnosno spriječeni za rad jer su bili u kontaktu s oboljelima od koronavirusa ili su bili na područjima zahvaćenim epidemijom.

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

26.02.2020. komentiraj

Microsoft se konstantno trudi poboljšati Office mobilne aplikacije za iOS i Android operativne sustave, pa je tako 5. prosinca prošle godine pružio uvid u ono što je napokon i stiglo. Dakle, nova Office aplikacija za iOS i Android dostupna je.

Broj Bitcoin bankomata u svijetu brzo raste i sada ih je gotovo 7000

Broj Bitcoin bankomata u svijetu brzo raste i sada ih je gotovo 7000

26.02.2020. komentiraj

Bitcoin odavno nije nekakav marginalni hit već je planetarno popularan, na njemu se može zaraditi i koristi se kao sredstvo plaćanja u raznim dijelovima svijeta. Ali, ako želite fizički do novca, nemate baš puno izbora bez obzira što se to polako mijenja. Zato je zanimljivo vidjeti u kojim zemljama svijeta postoji najviše bankomata za bitcoin.