„Sadističke“ mobilne aplikacije za poticaj

„Sadističke“ mobilne aplikacije za poticaj

Ponekad se teško samostalno natjerati na obavljanje nekog zadatka ili odluke - primjerice buđenje na vrijeme, vježbanje ili novogodišnje odluke poput prestanka pušenja. Srećom, živimo u doba u kojem su tehnologija, a posebice pametni telefoni, dostupni sve većem broju ljudi, što nam omogućuje da nezahvalni posao podsjećanja i motivacije delegiramo našim svakodnevnim digitalnim pomoćnicima. Novost u ponudi raznih kalendara, lista zadataka, podsjetnika, planera i ostalih rješenja slične namjene su posebne „sadističke“ mobilne aplikacije koje koncept negativne motivacije na inovativan način uključuju u suvremenu svakodnevicu. Prve na redu su aplikacije-budilice:

BetterMe i Okite - pokažite svima da možete biti bolji (ili gori)

BetterMe je besplatna aplikacija za iPhone koja se u potpunosti temelji na javnom poniženju svojeg korisnika. Imate problema s dizanjem na vrijeme? Nema problema! Svaki puta kada ugasite alarm i odgodite ustajanje BetterMe će na vaš Facebook timeline postaviti poruku kojom će vaše prijatelje, poznanike i suradnike obavijestiti da ste spavalica i da se još niste ustali! Zlobno? Čekajte da vidite ostale kandidate! Ukoliko je Twitter vaša omiljena društvena mreža postoji slično besplatno rješenje i za to: Okite.

Wake N Shake - mućkalica za dobro jutro

Wake N Shake za iPhone i Android telefone ima ponešto blaži pristup (naglasak na ponešto). Naime, kako bi isključili zvuk alarma za buđenje telefon je potrebno snažno (i dugo) protresti. A kako bi takvo jutarnje drmusanje bilo još konkurentnije autor je nedavno ugradio i mogućnost natjecanja s prijateljima i poznanicima u vidu ljestvice rezultata. Dakle, ukoliko želite biti na vodećem mjestu pripremite se na to da ćete svoj mobitel ujutro redovito tresti prije uporabe. Zvuči jednostavno? Pričekajte sa sudom dok ne isprobate na vlastitoj koži!

Morning Routine - jutarnja svakodnevica

Morning Routine je besplatna budilica za Android telefone koja problem jutarnjeg ustajanja rješava na izuzetno originalan način. Naime, kada se upali alarm za buđenje, jedina opcija da ga isključite  jest da ustanete iz kreveta i uskenirate bar-kodove s predmeta i proizvoda koje ste zadali kao „ključ“ za njegovo gašenje. Bar-kod na konzervi kave u kuhinjskom ormariću za ovu prigodu postavlja se kao idealno rješenje! Ako vam besprizorni bar-kodovi vrijeđaju umjetnički talent, možete iskušati alternativu pod nazivom Sleep If U Can, a koja isključivanje budilice uvjetuje fotografiranjem predmeta.

Alarm Clock Xtreme - kada ništa drugo ne pomaže

Alarm Clock Xtreme za Android telefone je namijenjen za okorjele spavalice imune na sva prethodna rješenja. Mazohizam se u ovom slučaju temelji na „ubacivanju u petu brzinu“ odmah po buđenju. Naime, da bi isključio alarm budilice korisnik mora riješiti matematički problem (ili njih nekoliko). Iako će mnogi zaključiti kako je ovakav pristup zapravo vrlo dobar i edukativan (a posebice kada se radi o junorima-školarcima), sigurni smo da rješavanje kompleksnih trigonometrijskih zadataka u 7 sati ujutro predstavlja doista nezaboravno iskustvo.