SAD odbio Muska, FCC ne želi dati 885 milijuna dolara

SAD odbio Muska, FCC ne želi dati 885 milijuna dolara

Foto: DepositPhotos

Savezna komisija za komunikacije (FCC) odbila je zahtjev tvrtke Starlink za 885 milijuna američkih dolara saveznih subvencija koje bi omogućile pružanje satelitskog interneta ruralnim područjima.

FCC je u priopćenju rekao da Starlink "nije uspio dokazati da davatelji mogu pružiti obećanu uslugu" potrebnu za primanje subvencija.

Starlink, koji je pod kontrolom SpaceX-a u vlasništvu Elona Muska, prethodno je dobio 885,5 milijuna dolara na aukciji FCC-a u prosincu 2020.

Tvrtka je tražila dodatne subvencije jer je namjeravala ponuditi satelitske usluge na oko 650.000 lokacija u 35 država.

"Moramo staviti oskudne dolare za univerzalne usluge na najbolji mogući način dok se krećemo u digitalnu budućnost koja zahtijeva sve moćnije i brže mreže. Ne možemo si priuštiti subvencioniranje pothvata koji ne isporučuju obećane brzine ili vjerojatno neće ispuniti zahtjeve programa ", ističe predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel.

Ona je dodala da tehnologija Starlink "stvarno obećava", ali je izjava izrazila zabrinutost zbog toga što korisnici moraju kupiti antenu od 600 USD za pristup širokopojasnim uslugama.

SpaceX je od 2019. lansirao 2700 Starlink satelita, prikupivši stotine tisuća pretplatnika.

Ipak, FCC je primijetio da su se brzine Starlinka smanjile između posljednjeg kvartala 2021. i drugog kvartala 2022., a njegove brzine prijenosa pale su ispod 20 Mbps.

FCC je do sada izdvojio oko 5 milijardi američkih dolara u financiranju kao dio svog programa subvencija koji donosi uglavnom optičke gigabitne širokopojasne usluge na više od tri milijuna lokacija u 47 država.

Još iz kategorije

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

05.10.2022.

Događanja u svijetu kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, zagađenje zraka te zahtjevi za vođenjem zdravijeg života ali i rast životnog standarda, mijenjaju iz dana u dan naše svakodnevne navike.

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

05.10.2022.

Infobip okupio je preko 900 svojih inženjera iz cijelog svijeta na dvodnevnoj Dev Days konferenciji koja se od 3. do 4. listopada održava u Infobipovom kampusu Alpha Centauri u Zagrebu. Riječ je o već tradicionalnom godišnjem okupljanju Infobipovih inženjera, stručnjaka za razvoj proizvoda i korporativnu sigurnost koji razmjenjuju znanja i prakse.

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

04.10.2022.

Apple će od 5. listopada cijene aplikacija u App Storeu i kupnje unutar njih povećati u svim zemljama i teritorijima koji koriste vaolutu euro. Ta povećanja, kako objašnjavaju u američkoj kompaniji, su rezultat trenutne slabosti eura u odnosu na američki dolar.