SAD krenuo u tužbu protiv Googla zbog aplikacija

SAD krenuo u tužbu protiv Googla zbog aplikacija
Antonio Jularić

Sud u SAD-u odobrio je tužbu protiv Googlea zbog optužbi za nezakonito monopoliziranje tržišta distribucije aplikacija za Android uređaje koja bi se mogla nastaviti kao kolektivna tužba. Tužbom je obuhvaćeno više od 21 milijun potrošača.

Presuda je obuhvatila 17 država i teritorija pod jurisdikcijom SAD-a, a kvalificirane strane su oni koji su platili aplikaciju ili izvršili kupnju unutar aplikacije putem sustava naplate Google Playa od 16. kolovoza 2016. nadalje. Google je optužen za razne nekonkurentne poslovne prakse vezane uz distribuciju aplikacija. To uključuje izgradnju i održavanje monopola za uslugu na Android uređajima.

Iznesene pritužbe uključuju zahtjev da proizvođači uređaja unaprijed učitaju i na istaknuto mjesto stave tržište aplikacija na mobitele u zamjenu za udio prihoda i zabranu razvojnim programerima koji prodaju svoje aplikacije putem Trgovine Google Play da nude bilo kakve aplikacije koje bi korisnicima omogućile preuzimanje konkurentske distribucije aplikacija trgovina. Tvrdi se da mu dominantna pozicija koju je stekao Google omogućuje naplaćivanje visokih provizija na aplikacije kupljene putem njegovog kanala i napuhuje cijene za potrošače.

Žalbe u ovoj tužbi najnovije su od nekoliko optužbi i slučajeva upućenih tvrtki u vezi s pravilima za distribuciju aplikacija na Android uređajima. Google je redovito poricao optužbe protiv sebe i osporio je da je ova tužba dobila status kolektivne tužbe.