Ruski špijuni iskoristili Kaspersky antivirus kako bi hakirali američke sigurnosne agencije

Ruski špijuni iskoristili Kaspersky antivirus kako bi hakirali američke sigurnosne agencije

Foto: Fotolia

Popularni ruski antivirusni softver Kaspersky koristi se u nekoliko američkih agencija te se samim time nalazi pod povećalom u istrazi o provalama ruskih hakera, koji su se služili njime kako bi izvukli osjetljive informacije. Razotkrile su to izraelske obavještajne službe još 2014. godine te nanijele novu štetu za Kaspersky. Ali, zbog osjetljivosti, o tome se šutjelo svih ovih godina dok New York Times nije stigao do ekskluzivne priče.

Izraelci su, naime, provalili u Kaspersky kako bi izvukli eventualne informacije o aktivnostima ruskih špijuna, a umjesto toga otkrili su aktivnosti ruskih hakera, koji su svakako povezani s ruskim obavještajnim agencijama. Naravno, ovo je samo dodatni razlog zašto američke agencije više neće koristiti Kaspersky, donedavno najpouzdaniji alat u obrani od prijetnji na internetu.

"U potpunosti odbacujemo navode o tome da smo sudjelovali u hakerskim aktivnostima. Kaspersky je ugledna kompanija i svim svojim klijentima pružamo potpunu zaštitu. Nikad nismo niti ćemo sudjelovati u hakerskim aktivnostima ili špijunaži, a američkoj ćemo vladi pomoći koliko god možemo kako bi se cijela ova situacija razbistrila", stoji u priopćenju Kasperskyja.

Teško da će pomoći, od američkih predsjedničkih izbora odnosi s Rusima su se zaoštrili, zbilo se previše napada i Amerikanci više neće blagonaklono gledati ni na koga, posebno ne na Kaspersky. Također, uz ovaj novi problem, ta kompanija ima njih još nekoliko. Upravo zato je ponuđen Kaspersky Free, da se malo popravi ugled kompanije, no nije baš pomoglo, dapače.

Naime, postoji teorija da se Jevgenij Kasperski odlučio na tako nešto zbog sumnji da surađuje s ruskom tajnom službom (FSB), što je dovelo do situacije u kojoj američki FBI pretresa urede i stanove zaposlenika američkog Kaspersky Lab te poziva da sve institucije vlasti, ali i sve organizacije, prestanu koristiti taj softver.

Naravno, Kasperski to odbacuje, ali svjestan ozbiljnosti situacije odlučio se omogućiti svoj softver svima na svijetu besplatno, čime zapravo pokušava dokazati da se ne bavi prljavim poslovima, ali u neku ruku pranjem imidža zapravo ide na ruku kritičara...

Još iz kategorije

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

16.06.2018. komentiraj

Uoči početka turističke sezone Hrvatski Telekom i Tower Center Rijeka postavili su prvu brzu e-punionicu za električna vozila u Gradu Rijeci u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Ovom instalacijom Rijeka se pridružila karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta nisko-ugljične mobilnosti.

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

16.06.2018. komentiraj

Ako imate instaliranu barem jednu igricu na svom smartphoneu - i vi ste egamer. Gaming je najbrže rastuća industrija u svijetu, a trenutno je aktivno više od 200 milijuna gamera. Prema nekim istraživanjima svakodnevno igra dvije trećine igrača, a deset posto njih čak 6 do 8 sati. Zanimljivo je i to da u svijetu esporta ima čak 45% žena koje aktivno igraju.

Održan SAP NOW Zagreb

Održan SAP NOW Zagreb

15.06.2018. komentiraj

Prvo izdanje događanja SAP NOW Zagreb, ponovilo je uspjeh svog prethodnika SAP Foruma te okupilo preko 600 domaćih i stranih stručnjaka koji su kroz seriju predavanja, primjera iz prakse i panela raspravljali o budućnosti inteligentnih tvrtki. Događanje je otvorila Sonja Popović, direktorica tvrtke SAP d.o.o., koja je naglasila kako se poslovanje budućnosti temelji na pametnom povezivanju ljudi, tehnologija i kompanija.