Rusija planira uvesti specijalizirane cyber jedinice do 2017.

Rusija planira uvesti specijalizirane cyber jedinice do 2017.
Fotolia

Ruska vlada objavila je planove za uvođenje specijaliziranih cyber - obrambenih jedinica 2017. godine u sklopu svojeg redovnoj vojnog programa. Glavni zadatak novih cyber jedinica bit će da zaštite ključne vojne infrastrukture od mogućih napada od strane hakera ili terorista.

Još u srpnju 2013., ruski ministar obrane Sergej Shoigu uputio je vojnim dužnosnicima kako treba angažirati više programera kako bi se zaštitila zemlja od sve većeg broja cyber-napada. Prošli četvrtak, general-bojnik Jurij Kuznjecov rekao je kako će primarni cilj cyber obrambenih jedinica biti da brane „kritične infrastrukture od računalnih napada".

Izgleda kako su u ruskoj vojsci shvatili da treba što više upotrebljavati modernu digitalnu opremu i osposobljavati stručne IT kadrove. Čini se kako se sve više shvaća važnost hakerskih napada koji mogu u trenu paralizirati važne državne sustave.

Zbog toga je važna dobra priprema i obrana od mogućih napada. Očito je kako su u Rusiji to napokon shvatili, jer je bilo dosta opiranja od starijih vojnih dužnosnika.