Rudari Ethereuma okreću se drugim kriptovalutama, no do zarade će jako teško doći

Rudari Ethereuma okreću se drugim kriptovalutama, no do zarade će jako teško doći

Foto: Pixabay

Ethereum se 15. rujna okrenuo novom mehanizmu za svoj blockchain i time se uklonila potreba za rudarenjem, što su mnogi entuzijasti i investitori u tu kriptovalutu osjetili već unutar prva 24 sata.

Konkretnije, samo 24 sata nakon što je izveden "The Merge", nagrada za Ethereum Classic block bila je 11 američkih centi u odnosu na prethodnih 70 centi. Slično, rudarenje rivercoina se također više ne isplati te je u samo 24 sata palo s 1,77 dolara po blocku na svega pet centi.

Pretpostavlja se da je između 20 i 30 posto ethereum rudara migriralo prema drugim mreama ili je jednostavno prestala s rudarenjem. Stoga, bit će zanimljivo pratiti u kojem smjeru ide druga najveća kriptovaluta. Svakako, ono što se zna - "zelenijem".

Naime, ethereumov blockchain kodnog imena Bellatrix, prebacio se s prethodnog mehanizma zvanog "Proof-of-Work" (PoW) na novi "Proof-of-Stake" (PoS) koji bi trebao poboljšati energetsku učinkovitost i ukloniti potrebu za kompliciranim matematičkim operacijama, zbog kojih su i bile potrebne najmoćnije grafičke kartice i procesori.

Ali, da bi se sve ove komplikacije mogle bolje shvatiti treba objasniti termine. Dakle, PoW je mehanizam kojim blockchain sustavi izvode decentralizirano upravljanje, bez straha da bi netko takav oblik upravljanja mogao prevariti na bilo koji način. Ukratko, to je softverski dokaz valjanosti transakcije na blockchainu, a specifičan je po tome što blokove označava valjanima samo ako su trebali određenu količinu računalne snage za proizvodnju, što se postiže spomenutim matematičkim operacijama. A rudari dobivaju nagradu u obliku određenog dijela kriptovalute kad uspješno izvedu tu operaciju, odnosno, potvrde nove podatke.

Na taj se način onemogućava dvostruko kreiranje jednog te istog tokena. Kojih, u ethereumovu slučaju na tržištu oko 122 milijuna.

Sad će se to promijeniti i stiže PoS, koji od rudara zahtijeva ulaganje određene količine kriptovalute kako bi postali potvrditelji ili validatori transakcija. U principu, ona se više ne "izvlači" rudarenjem nego ju postavljaju "na mrežu" njihovi vlasnici, a potom ostvaruju profit zbog sudjelovanja u procesu. Isti taj profit je proporcionalan udjelu uložene kriptovalute svakog potvrditelja.

Ako se nekome ovo čini kao zaokret prema centraliziranom sustavu, nije jedini, brojne kritike idu u tom smjeru. Jer, odsad kriptovalutom upravljaju oni koji je već posjeduju, što u PoW mehanizmu nije slučaj.

Pozitivni segment je što će se za PoS potrebe koristiti 0,05 posto od dosadašnje energije i to je ogromno rasterećenje, posebno ako znamo da bitcoin rudari godišnje troše energije koliko i Švicarska...

Trenutno, ethereum vrijedi 1371 dolar, a krajem kolovoza bio je na 1900 dolara.

Još iz kategorije

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

05.10.2022.

Događanja u svijetu kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, zagađenje zraka te zahtjevi za vođenjem zdravijeg života ali i rast životnog standarda, mijenjaju iz dana u dan naše svakodnevne navike.

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

05.10.2022.

Infobip okupio je preko 900 svojih inženjera iz cijelog svijeta na dvodnevnoj Dev Days konferenciji koja se od 3. do 4. listopada održava u Infobipovom kampusu Alpha Centauri u Zagrebu. Riječ je o već tradicionalnom godišnjem okupljanju Infobipovih inženjera, stručnjaka za razvoj proizvoda i korporativnu sigurnost koji razmjenjuju znanja i prakse.

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

04.10.2022.

Apple će od 5. listopada cijene aplikacija u App Storeu i kupnje unutar njih povećati u svim zemljama i teritorijima koji koriste vaolutu euro. Ta povećanja, kako objašnjavaju u američkoj kompaniji, su rezultat trenutne slabosti eura u odnosu na američki dolar.