Roditelji više djeci nisu potrebni za pomoć oko zadaća zahvaljujući pametnim uređajima

Roditelji više djeci nisu potrebni za pomoć oko zadaća zahvaljujući pametnim uređajima
DepositPhotos

Lenovo je proveo zanimljivo istraživanje koje pokazuje da roditelji više ne moraju pomagati djeci oko domaće zadaće. Razlog za to jest tehnologija, koja to čini umjesto njih. Konkretnije, riječ je o pametnim uređajima, koji djecu čine neovisnijom i snalažljivijom po pitanju rješavanja problema.

Samo istraživanje provedeno je nad 15 tisuća ljudi diljem svijeta, što uključuje Meksiko, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Indiju, Kinu, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Italiju. Među svima njima ih 75 posto tvrdi da djeci više ne moraju pomagati oko škole jer se ona sama snađu tražeći rješenja online.

Najčešće je takav slučaj u Indiji, gdje ih 89 posto tvrdi tako nešto, te u Kini gdje ih 85 posto tvrdi tako nešto. Najmanje se takav slučaj bilježi u Njemačkoj - svega 54 posto. Ali, Lenovo naglašava, u Njemačkoj upotreba tehnologije pri učenju nije još toliko rasprostranjena pa u tome leži razlog zašto je situacija takva kakva jest.

Roditelji također za sebe često rješenja određenih problema traže online, što tvrdi njih 83 posto. A tehnologiju pozdravlja njih 84 posto i iz razloga što im omogućava povezanost s djecom u svakom trenutku. Zato njih 95 posto na tehnološki napredak gleda kao nešto pozitivno i potrebno te se okreće novitetima kad god postoji prilika za to.

Ali, da ne bude sve tako pozitivno... Čak 72 posto roditelja strahuje da bi tolika ovisnost o tehnologiju djecu mogla učiniti upravo takvom - ovisnom. Konkretnije, svaki problem pokušali bi pronaći drugdje, umjesto da ga uspiju riješiti sami. To se gleda kao linija manjeg otpora ili traženje lakšeg puta pa roditelje brine da im djeca neće znati razmišljati samostalno kad odrastu.

No, to je ipak i do roditelja samih, u moderno doba moraju se prilagoditi pa pomoći djeci da odrastu u kvalitetne osobe te da ih tehnološkog napretka izvuku maksimum, a ne da ih to sputava ili unazadi u bilo kojem smislu...