RockPaperStartups okuplja predstavnike startup scena cijele regije

RockPaperStartups okuplja predstavnike startup scena cijele regije
Nataša Vidaković

Danas je u zagrebačkom Double Tree by Hilton Hotelu održana press konferencija na kojoj smo imali prilike saznati pojedinosti o nadolazećoj najvećoj europskoj ljetnoj startup konferenciji “RockPaperStartups“. Konferencija će se održati od 17. do 19. srpnja u Kompleksu Rikard Benčić u Rijeci.

Glavni organizator Ivan Brezak Brkan, iskoristio je ovu priliku kako bi najavio program i predavanja vrhunskih predavača koje Netokracija dovodi u Rijeku. Radi se o govornicima koji već itekako imaju iskustva u Startup svijetu počevši od Daniela Burka, dizajnerske zvijezde Google Venturesa, Johna Bradforda Managing Director Techstars Londona, Carlosa Eduarda Espinala, partnera u Seedcamp UK-u, Martina Ringelina koji je dizajnerska zvijezda Twittera, Gorana Duškića, suosnivača WhoAPI-ja, Robina Wautersa koji je europski urednik The Next Weba, Bogdana Iordachea, odnosno osnivača How to Weba, Paddyja Cosgrave, osnivača Dublin Web Summita, te mnogih drugih.

Ono što je potaknulo organizatore da okupe startupe u regiji jest prvenstveno dokaz kako su dosadašnji seedcampovi pružili mnogo poticaja za startupe, pri čemu je kao primjer izdvojen vrlo uspješan hrvatski startup Farmeron. Organizator nadodaje kako je ova konferencija izuzetna prilika i mogućnost startupovima da se susretnu ili razviju veze s investitorima i time si olakšali put u svome startup životu.

“RockPaperStartups je prvi put da se u jugoistočnoj Europi nalaze predstavnici startup scena cijele regije, od Slovenije do Srbije i Makedonije - svi u Rijeci. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju radi se o ključnom trenutku u kojem u zemlji stvaramo ključnu točku za otkrivanje i podržavanje inovativnih tehnoloških tvrtki koje dokazano mogu pospješiti rad gospodarstva te zaposliti velik broj mladih, talentiranih ljudi.“, izjavio je Ivan Brezak Brkan, organizator RockPaperStartupsa.

Prvi dan konferencije započinje u srijedu, 17. srpnja i rezerviran je za Mini Seedcamp Rijeka, odnosno natjecanje najboljih 20 early stage startupova u regiji, te za radionice startup entuzijasta koji će imati prilike o svojim idejama razgovarati s trenutno najboljim mentorima u Europi.

U natjecanje je ušlo 10 timova, a oni su: Anctu, Sizem, Teddy the Guardian, 8memo, Hungr.io, AuThink, BabyWatch, ListenApp, Openoy i Edgar the Storyteller.

U četvrtak 18. i 19. srpnja počinje pravi rock doživljaj - RockPaperStartups koji uključuje predavanja, razgovore i panele danju, a noću networking, koncerte i zabavu za prisutne.

Prisutnima na press konferenciji obratila se i Ivana Galić, rukovoditeljica Marketinških komunikacijka Vipneta koji je generalni partner i pokrovitelj ovoga Startup Spring Breaka. Također, bitno je i za izdvojiti kako je RockPaperStartups pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Ivan Kapulica, suosnivač hrvatskog startupa Squee izrazio je svoje oduševljenje gostujućim govornicima i startup projektima koji će se predstaviti u Rijeci koji su selektirani za najboljih 10 najkvalitetnijih startupa iz regije. Kapulica je izdvojio kao prekretnicu u svome startup životu prošlogodišnji Vis Startup Camp, te Geeks on Plane, ali i pohvalio svoj Squee tim koji je osvojio veliku investiciju od bugarskog Elevena, te čestitao timovima koji su prošli u finale natjecanja.

Kapulica je istaknuo važnost ovakvih konferencija za mlade timove koji teško dolaze do investicija, te pozitivnim stavom izjavio kako se mladi startupovi ne zamaraju događanjima u današnjoj politici, već da oni stvaraju jedan pozitivan i kreativan svijet koji je drugačiji od onoga što nam serviraju mediji. Nadajući se kako će se upravo u Rijeci stvoriti nova ekipa koja je gladna uspjeha, zaključuje izjavom “Što god se dogodilo s mojim startupom, jedno je sigurno - mi zaista imamo jednu krasnu priču.“