Robot zamjenjuje bolesno dijete u bečkoj školi

Robot zamjenjuje bolesno dijete u bečkoj školi

Foto: Estera Kluczenko

Da korištenje nove tehnologije nije samo izvor zabave i loših stvari, pokazuje najnoviji primjer iz jedne bečke škole. Zahvaljujući robotu koji je škola uspjela nabaviti sredstvima i europskih fondova, Dominik, dječak koji boluje od raka, nastavu može pratiti od kuće i u stvarnom vremenu komunicirati s prijateljima iz razreda.

Na Dominikovu je tabletu instaliran program koji dječaku omogućuje da upravlja robotom koji se nalazi u učionici. Korištenje robota ne omogućuje mu samo da prati što se događa na nastavi, nego i da se javi za riječ. Robot to signalizira lampicom koja treperi. Dominikova učiteljica, Sylvia Wulz, ističe da rad s robotom jako dobro funkcionira. Čim Dominik poželi nešto reći ili pročitati, robot to pokaže. Ako učiteljica ne primijeti znak, ostala joj djeca to kažu i ona ga uključuje u razgovor.

Robot je proizvod norveškog startupa „No Isolation“ koje digitalizaciju vidi kao mogućnost za ljude s otežanim kretanjem i drugim kroničnim bolestima. Procjenjuje se da u Austriji trenutno živi 190.000 kronično oboljele djece koja dosta vremena provode kod kuće ili u zdravstvenim ustanovama. Zbog toga propuštaju školsko gradivo, ali i gube kontakt s vršnjacima.

Svrha robota je kronično oboljeloj djeci i mladima omogućiti održavanje socijalnih kontakata i pružiti pomoć pri učenju. U Beču se zasad primjenjuje samo jedan primjerak tog robota, a hoće li se njegovo korištenje nakon tromjesečne testne faze nastaviti i proširiti i na ostale škole još je neizvjesno. Nabava 30 cm velikog robota, koji je nazvan AV1, iznosi 3.000 eura, a mjesečno održavanje i osiguranje stoje oko 80 eura.

Još iz kategorije

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

25.06.2019. komentiraj

Bolt je uveo dvije nove usluge – Bolt for Business, portal koji omogućava tvrtkama da upravljaju i plaćaju sve svoje poslovne vožnje te uslugu Comfort koja privatnim i poslovnim korisnicima nudi udobnije vožnje u prostranijim osobnim automobilima.

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

24.06.2019. komentiraj

Huawei je ojačao svoju poziciju na vodećem globalnom indeksu brendova te tako povećao vrijednost svog brenda. BrandZ-ova godišnja studija 100 najvrjednijih globalnih brendova, koju je objavio istraživački tim WPP-a Kantar, rangira Huawei na 47. mjesto (skok za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu), s osam posto povećanja vrijednosti brenda. Ovo je četvrta godina zaredom da je Huawei uvršten među 50 najboljih.

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

23.06.2019. komentiraj

Vrhunac je 3. sezone A1 Adria League powered by ESL koja se igra online. Poznati su pobjednici CS:GO i Dota2. Što se tiče mobilnih igara, završile su kvalifikacije za Clash Royale i idućeg vikenda saznat ćemo pobjednika. Istovremeno će se igrati kvalifikacije za četvrtu igru – Hearthstone, najpopularniju digitalnu kartašku igru.