Robot ASIMO se osramotio na vlastitoj demonstraciji

Robot ASIMO se osramotio na vlastitoj demonstraciji
Wikipedia

Čini se da u skorije vrijeme nećemo doživjeti ustanak robota protiv svojih vlasnika, niti će Skynet započeti tu revoluciju. Roboti su za tako nešto imali najbolje šanse sa Hondinim humanoidnim robotom ASIMO. Kao jedan od najrazvijenijih na području robotike imao je priliku proslaviti se i pokazati svoje napredne sposobnosti na prošlotjednoj demonstraciji u tokijskom nacionalnom Muzeju za razvoj znanosti i inovacija.

ASIMO je bio izložen pred novinare, posjetitelje i druge uvažene goste da demonstrira svoje mogućnosti. Svi su ga pokušavali fotografirati, a ASIMO je svakoga ispitivao „Tko želi postaviti pitanje ASIMU?“.  Robot je uspješno demonstrirao svoju zbunjenost.

Cilj je bio da izvede jedan zanimljivi trik za publiku na Q & A, gdje bi koristio svoj precizni računalni mozak i znao tko je od gostiju prvi digao ruku i postavio pitanje. No, on je na žalost, zamijenio mobitele novinara za njihove ruke i nije uopće prepoznao tko diže ruku.

Budući da ASIMO još nema sposobnost prepoznavanja govora, novinari su mogli birati samo između 4 ponuđena pitanja. To je otprilike slično kao kada u igrici pokušavate razgovarati sa likom koji nije programiran za odgovore ili uvijek daje iste. Znanstvenici još uvijek rade na prepoznavanju govora, ali za bar sad, ASIMO vas ne može čuti dok vrištite.

ASIMO je akronim za Advanced Step in Innovative Mobility. Izradila ga je Honda 2000. godine s ciljem da pomaže ljudima kao multifunkcionalni mobilni asistent, s naglaskom na pomaganje onima koji nisu u potpunosti pokretni. Visok je 130 cm i teži 54 kilograma. Trenutno može prepoznati pokretne objekte, geste, svoje okruženje, pružiti vam ruku i do određene mjere interaktivno sudjelovati sa ljudima.