Rješenja za pametni grad

Rješenja za pametni grad

My Smart City konferencija u zadarskom Kazalištu lutaka 17. i 18. listopada okupit će oko 250 sudionika zainteresiranih za pametna rješenja za pametan grad Zadar, od učenika i srednjoškolaca do pripadnika lokalne ICT zajednice i poduzetnika. Dva konferencijska dana donose bogat program te prezentaciju rješenja nastalih tijekom 24-satnog hackathona.

Konferencijski program objavljen je na www.mysmartcityzadar.com, a uz predavanja na temu tehnologije i turizma te Smart City rješenja (Marin Mamić, Amazon) te utjecaja novih medija na turističku komunikaciju i promociju (Domagoj Bebić, IPSA RC Liaison Representative) održat će se i dva panela koja će se baviti temama koje su aktualne za zadarsku turističku svakodnevnicu. Panel Kako rast turističkog prometa utječe na kvalitetu života lokalnog stanovništva moderirat će urednik magazina Mreža, Zadranin Oleg Maštruko, a sa svojim sugovornicima će razgovarati o tome kako tehnologija pridonosi, odnosno oblikuje razvoj poslovanja u turističkoj industriji te do koje mjere kontinuirani rast turističkog prometa može biti održiv u smislu društveno odgovornog poslovanja, odgovornog trošenja resursa, zaštite starih gradskih jezgri te brige o okolišu da bi se izbjeglo zagađenje. U diskusiji će mu se pridružiti Marko Božić (Smart Water), Domagoj Bebić (Cyberturist), Petar Kozina (Društvo arhitekata Zadar), Luka Primorac (Boat Buddy) i Marko Mišulić (Rentlio). Tijekom popodnevnog panela Tehnologija kao partner u razvoju lokalnog turizma Šime Lugović, predavač na zadarskom Sveučilištu s panelistima će prokomentirati kako rast turističkog prometa utječe na lokalno gospodarstvo te strategiju razvoja turizma Grada Zadra. U raspravi će mu se pridružiti Nikola Žinić (Bruketa & Žinić & Gray, App Zagreb Be There), Ante Galić (Turistička zajednica Grada Zadra), Sarah-Jane Begonja (blog Chasing the Donkey), Josip Zurak (Authland) i Jerko Škorić (Divit).

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, uz prethodnu prijavu online. Prijave za hackathon početne i napredne razine su završene, a u 24-satnom natjecanju će sudjelovati 9 timova s ukupno 38 sudionika. Hackathon će se održati u prostoru crkve Svetog Dominika, a počet će u četvrtak 17.10. u 10:00 te trajati do petka 18.10. u 10:00 sati. Tijekom trajanja svi sudionici će imati pomoć mentora, a u petak, 18. listopada, timovi će predstaviti svoja rješenja žiriju i publici konferencije. Pobjednike će  nakon predstavljanja svih rješenja odabrati stručni žiri.

Dvodnevni program završit će Networking partyjem na kojem će biti proglašena najbolja tri prvoplasirana Hackathon tima u obje kategorije te će im biti dodijeljene nagrade.

MY SMART CITY održava se u sklopu provedbe projekta CODE, koji se provodi unutar programa Interreg prekogranične suradnje HR-BA-ME. Konferenciju je pokrenula lokalna zadarska IT zajednica u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Gradom Zadrom i brojnim lokalnim partnerima. Konferencija okuplja i povezuje IT poduzetnike iz susjednih zemalja te ukazuje na konkretna pametna rješenja koja se implementiraju u europskim gradovima kako bi podigla kvalitetu života, predstavila načine na koje se stvara povoljno okruženje za razvoj pametnog grada te provjerila do koje je mjere koncept pametnog grada zaživio u Hrvatskoj.