Rimac Automobili i Camel Group ulažu gotovo 160 milijuna dolara u novu tvornicu u Kini

Rimac Automobili i Camel Group ulažu gotovo 160 milijuna dolara u novu tvornicu u Kini

Nakon sajma automobila u Ženevi iz Rimac Automobila stižu nove dobre vijesti. Sa svojim postojećim kineskim partnerom Camel Group, koji je prošle godine u Rimac Automobile uložio 30 milijuna eura, kreće se u gradnju nove tvornice vrijedne gotovo 160 milijuna američkih dolara, odnosno oko milijardu kuna koja će se baviti proizvodnjom motora. Od ukupnog ulaganja daje znanje potrebno za razvoj i proizvodnju.

Nova tvornica, koja će biti izgrađena u Xiangyangu trebala bi omogućiti proizvodnju do 300 tisuća električnih motora godišnje. Ovaj projekt baziran je i na dogovoru o zajedničkom ulaganju od 12,5 milijuna eura u istraživanje i razvoj, proizvodnju i distribucijiju sustava prijenosa, baterijskih sustava i električnih vozila u cjelini. Rimac Automobili od toga iznosa od 12,5 milijuna eura ulažu 5 milijuna eura.

Prva faza izgradnje tvornice biti će već ove godine, a taj dio projekta vrijedna je gotovo 32 milijuna dolara i trebao bi omogućiti do 50 tisuća električnih motora godišnje.

Podsjetimo, novi električni automobil C_Two (concpet two) krasi nekoliko važnih detalja, a to su prije svega izniman dizajn, 1914 konjskih snaga i čak 2300 Nm okretnog momenta. Od 0-60 milja prema američkim mjerilima dolazi za 1,85 s, a s mjesta do 100 km/h za 1,97 s. Naravno tu je i maksimalna brzina, koja je ograničena softverom, od čak 412 km/h.

Kako ističe sam Rimac iz njegova prethodnika nije uzeto ništa, sve je napravljeno od nule i na ovom se modelu radilo oko 4 godine, a upravo ga tom brojkom opisuje i razina autonomne vožnje 4 (maksimalno je 5).

I sve to uokviruje cijena od čak 1,7 milijuna eura i nakana Rimac Automobila da na tržište u narednom razdoblju pusti maksimalno 150 ovakvih vozila što bi im samo u ovom segmentu poslovanja trebalo donijeti oko 255 milijuna eura.

Kako za ICTbusiness.info ističe Mate Rimac mi kao tvrtka moramo biti u Kini i to što ćemo raditi radimo samo za kinesko tržište, dok ćemo za europsko i američko tržište i dalje raditi iz Hrvatske. Oni nisu samo za nas financijski investitor već strateški partner koji otvara tržište.