Rezultati testiranja sigurnosnih aplikacija za Android sustave

Rezultati testiranja sigurnosnih aplikacija za Android sustave
Fotolia

Kompanija AV-Test objavila je rezultate testiranja aplikacija za sigurnost Android sustava. Samo tri aplikacije nisu uspjele dobiti certifikat, a prosječna stopa detekcije svih aplikacija je porasla na 96 posto. Unatoč jakoj konkurenciji, BitDefender Mobile Security aplikacija se pokazala najboljom.

Pobjednici i gubitnici

Od svih ispitanih aplikacija, tri nisu uspjele proći testiranje. SPAMfighter VIRUSfighter Android, SUVsoft Mobile Security i AegisLab Antivirus Free nisu uspjeli proći testiranje zbog nekoliko razloga, a kao najlošija aplikacije se isticao AegisLab s detekcijom od samo 58 posto.

S druge strane, 11 aplikacija je imalo 100 postotnu detekciju. Naravno, malware zaštita ne čini svu sigurnost Android sustava, tako je AV-Test testirao i druge aspekte aplikacije, uključujući i utjecaj na korisnika i druge mogućnosti poput protuprovalne podrške.

Uzimajući sve u obzir, BitDefender Mobile Security zasjeo je na tron sa savršenim rezultatom od 13 bodova. Aplikacije koje su osvojile 12,5 bodova na testiranju su AhnLab V3 Mobile 2.0, avast! Mobile Security, Comodo Mobile Security, ESET Mobile Security, F-Secure Mobile Security, Kaspersky Mobile Security, Kingsoft Mobile Security, McAfee Mobile Security, MicroWorld eScan Mobile Security, NQ Mobile Mobile Security, Qihoo 360 Mobile Safe i Symantec Norton Mobile Security.

Stanje Android sigurnosti

CEO instituta AV-Test, Andreas Marx navodi kako je stopa detekcije vrlo visoka i da dalje raste. Stopa zaštite od zlonamjernih programa je u rasponu od 58 do 100 posto, uz prosječnu stopu detekcije od 96 posto, što je povećanje u odnosu na 93 posto postignute detekcije na testiranju ranije ove godine. Ovi rezultati su posebno impresivni s obzirom na to da je AV-Test koristio listu od 2545 zlonamjernih programa, što je dvostruko više u odnosu na prethodno testiranje.

Broj lažnih pozitivnih detekcija je i dalje nizak, te su proizvodi pokazali nikakvu ili jednu lažnu pozitivnu detekciju na testiranju. SUVsoft je prikazao 15 lažnih uzbuna. Općenito, čini se kako developeri aplikacija za mobilnu sigurnost rade odličan posao zadovoljavajući sve potrebe korisnika.

Koju aplikaciju odabrati

Norma za Android sigurnosne aplikacije je besplatno preuzimanje i probni period, nakon kojeg slijedi plaćanje pretplate kako bi se otključale sve mogućnosti.Raspon cijena ovisi od proizvoda do proizvoda, no kao što se može vidjeti postoji velik izbor visoko bodovanih aplikacija između kojih se može birati.

Koju god aplikaciju odabrali za zaštitu telefona, bitno je da ta aplikacija dobro obavlja svoj posao. Imati sigurnosni softver a ne koristiti ga ili ne znati kako ga koristiti jednako je loše kao i ne imati softver za sigurnost.