Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala
Dražen Tomić / Tomich Productions

Lenovo Group objavio je kako su prihodi grupe u trećem kvartalu dosegli rekordnih 14,1 milijardu američkih dolara, što predstavlja rast od 10 uzastopnih kvartala. Prihod prije oporezivanja u usporedbi s istim kvartalom prošle godine rastao je 11 posto, dosegavši 390 milijuna američkih dolara dok je neto prihod također rastao za 11 posto na 258 milijuna američkih dolara. Osnovna zarada po dionici za treći kvartal iznosila je 2,16 američkih centi ili 16,90 honkonških centi.

„U prošlom kvartalu, unatoč geopolitičkim neizvjesnostima i problemima opskrbe u cijeloj industriji, ostvarili smo rekordne rezultate uz geografsku uravnoteženost, operativnu izvrsnost i dobru provedbu strategije. Prihodi grupe i prihodi prije oporezivanja dosegnuli su rekordne razine", rekao je Yang Yuanqing, predsjednik i izvršni direktor Lenova. „Ove temeljne kompetencije ne samo da nam omogućuju iskorištavanje prilika transformacije tehnologije i poticanje održivog rasta, već nam pomažu i u rješavanju izazova s kojima smo danas suočeni“, ističe Yuanqing.

Posljednji kvartal obilježilo je više poslovnih izazova u cijeloj industriji, uključujući geopolitičke neizvjesnosti, problemi opskrbe komponentama i u novije vrijeme globalna zdravstvena situacija vezana uz koronavirus. Kada je u pitanju koronavirus, poslovni prioritet i dalje je osiguranje zdravlja i dobrobiti zaposlenika Lenova, kontinuitet proizvodnje i obnove kapaciteta te pomoć onima koji rade na suzbijanju epidemije. Kao i ostatak industrije, i Lenovo se neizbježno suočava s nekim kratkoročnim ograničenjima i kašnjenjima kako se opskrbni lanac podiže nakon produženog zatvaranja tvornice za kinesku novu godinu. Kao rezultat toga, Lenovo će iskoristiti svoju geografsku ravnotežu, operativnu izvrsnost i snagu u upravljanju složenim lancima opskrbe kroz globalnu prisutnost kao i  dobru provedbu strategije kako bi prošao kroz izazove.

Dobre rezultate nastavlja predvoditi poslovna jedinica Intelligent Devices Group (IDG). Poslovna jedinica PC and Smart Devices Group (PCSD), jedna od dvije poslovne IDG poslovne jedinice, ostvarila je rekordan prihod u iznosu od 11,1 milijardi američkih dolara, prihod prije oporezivanja u iznosu od 684 milijuna američkih dolara, te PTI maržu od 6,2%. Ovi rekordni rezultati demonstrirali su vrhunske mogućnosti izvedbe Lenova, posebno u prevladavanju značajnog i dinamičnog nedostatka CPU-a u cijeloj industriji. Lenovo je na području osobnih računala zadržao čistu poziciju broj 1 s rekordno visokim brojem isporuka, nadmašivši rastuće tržište za gotovo 2 postotna boda. Lenovo je također završio kalendarsku godinu na broju 1 s udjelom od 24,3%  što predstavlja porast od 1,6 boda u odnosu na prethodnu godinu. Volumen u visoko-rastućim i premium kategorijama uključujući Gaming, Thin & Light, Visuals, Workstation i Chromebook nastavlja s visokim dvoznamenkastim rastom te je na godišnjoj razini dvoznamenkasto rastao značajno brže od tržišta. Gledajući u budućnost, dok će se makro-izazovi možda nastaviti, Lenovo je uvjeren da će mu dokazana operativna izvrsnost omogućiti poticanja premium-to-market rasta i vodeće profitabilnosti u industriji. Osim toga, Lenovo će koristiti inovacije za poticanje rasta, što su pokazali i nedavno najavljeni ThinkBook Plus, ThinkPad X1 Fold prijenosnik s preklopnim ekranom te prvo 5G osobno računalo u svijetu - Yoga 5G.

Druga poslovna jedinica iz IDG-a,  Mobile Business Group (MBG), ostvarila je peti uzastopni profitabilni kvartal. Kompanija je u Latinskoj Americi rasla brže od tržišta za 19 bodova, istodobno poboljšavajući maržu prihoda prije oporezivanja na 5,8 posto. U budućnosti, mobilno poslovanje nastavit će osnaživati profitabilnost te istodobno poticati rast na novim tržištima. Uz to, nedavno predstavljeni Motorola razr označava ponovni ulazak tvrtke u premium segment - tržišni segment koji će biti fokus u budućnosti.

Poslovna jedinica Data Center Group (DCG) ostvarila je 18-postotni porast isporuke servera na godišnjoj razini. Dok je prihod poslovne jedinice Data Center Group ostao na istoj razini u usporedbi s prethodnom godinom zbog snažnih smanjenja cijena komponenata koje su smanjile prosječne cijene sustava, profitabilnost se i dalje poboljšavala. Non-hyperscale segment ostvario je svoj najveći prihod u četiri godine te rastao gotovo 16 posto, s 46%-im rastom prihoda na godišnjoj razini samo od kineskog tržišta. Software Defined Infrastructure (SDI) i Storage segmenti ostvarili su godišnji rast prihoda veći od 40 posto. Gledajući unaprijed, budući rast očekuje se u svim područjima, posebice serverima, pohrani, SDI, High Performance Computing, softver i usluge kako se Grupa fokusira na povećanje raznolikosti kupaca i širenje neizravnih kanala.

Poslovna strategija inteligentne transformacije tvrtke nastavlja pokazivati snažan zamah kao dugoročni katalizator rasta za Grupu. Prihod jedinice Software and Services * po prvi put je nadmašio milijardu američkih dolara po kvartalu, ostvarujući godišnji rast od 41 posto, te sada pridonosi 7 posto ukupnim prihodima Grupe. U Smart IoT segmentu, prihod se gotovo učetverostručio na godišnjoj razini na 90 milijuna američkih dolara, potaknut rastom AR/VR segmenta te potrošačkih Smart Home i Smart Office segmenata. Prihod vezan uz Smart Infrastructure rastao je više od 50% na godišnjoj razini potaknut segmentima Software Defined Infrastructure i Network Function Virtualization. Prihod vezan uz Smart Vertical udvostručio se kao rezultat  troznamenkastog rasta prihoda Data Intelligence Business Group i PCSD rješenja u zdravstvenim i obrazovnim sektorima.