Rekordne zarade na serijalu Star Wars

Rekordne zarade na serijalu Star Wars

Foto: Statista

Popularni filmski serijal Ratovi zvijezda iznimno je profitabilan i to nije nikakva tajna, a s dolaskom najnovijeg pod nazivom "Epizoda VIII - Posljednji Jedi", zabavno je pogledati brojke vezane uz prihode koje su svi filmovi kroz povijest donijeli filmskim studijima, ali i troškovima koje su stvorili. Ukupno, riječ je o devet filmova koji se protežu od 1977. do danas.

Zanimljivo, troškovi prvog filma "Epizoda IV - Nova nada" bili su svega 11 milijuna američkih dolara, a prihodi nevjerojatnih 775,4 milijuna dolara, što se nije moglo isprva naslutiti jer prvog vikenda film je uprihodio skromnih 1,6 milijuna dolara. Na slavi tog filma lakše se moglo baciti na posao s nastavcima, kojima se bilo lakše probiti na tržištu. No, nije sve ipak išlo po planu...

Pa je tako "Epizoda V - Imperij uzvraća udarac" iz 1980. godine donio prihode od 538,4 milijuna dolara uz troškove od 18 milijuna. A prvog vikenda uprihodilo se 4,9 milijuna dolara. Još slabiji rezultati bili su za "Epizoda VI - Povratak Jedija" iz 1983. godine jer na rashode od 32,5 milijuna dolara prihodi su bili 475,1 milijun dolara uz rekordnih 23 milijuna prvog vikenda prikazivanja.

Uslijedila je nakon toga pauza od 16 godina, kad se pojavila "Epizoda I - Fantomska prijetnja". Film je koštao 115 milijuna dolara, kritike su bile negativne u većini slučajeva, ali prvog vikenda ostvarilo se 64,8 milijuna dolara, a ukupno diljem svijeta čak 1,03 milijarde dolara! Takav uspjeh nije zabilježila "Epizoda II - Klonovi napadaju" iz 2002. jer unatoč 80 milijuna na otvaranju, stiglo se do ukupnih 649,4 milijuna prihoda uz rashode od 115 milijuna. Za "Epizodu III - Osveta Sitha" iz 2005. rashodi su bili dva milijuna dolara niži, ukupni prihodi 848,8 milijuna, a na otvaranju se ostvarilo 108,4 milijuna dolara.

Potom dolazi do nove pauze, ovaj put od deset godina, kad se pojavila "Epizoda VII - Sila se budi". Film je koštao 245 milijuna dolara, ali donio je nevjerojatnih 2,07 milijardi u prihodima, a prvog vikenda ostvareno jer 248 milijuna dolara. Prihodi i prvotni vikend ovog filma su rekordni još uvijek, a skuplji je u izradi bio samo ovaj posljednji. Ali, prije njega 2016. je stigao "Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda" i koštao 200 milijuna dolara, prvog vikenda zabilježio 155,1 milijuna dolara i ukupno 1,06 milijardi dolara. Posljednji, a riječ je o "Epizoda VIII - Posljednji Jedi", u kina je došao sredinom prosinca 2017. i na otvaranju ostvario 215 milijuna dolara, ali nakon samo tjedan dana prikazivanja prihodi su mu dosegli 1,5 milijardi dolara, uz rashode od 250 milijuna...

Još iz kategorije

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

21.05.2019. komentiraj

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

21.05.2019. komentiraj

Infobipov ured u Rijeci ovaj je vikend okupio preko 50 developera koji su rješavajući logičke i tehničke zagonetke Code Escape igre otključali 30 tisuća kuna donacija projektu „Moje mjesto pod suncem“, udruzi DIRA Rijeka te Dječjoj bolnici Kantrida.