Rekordne zarade na serijalu Star Wars

Rekordne zarade na serijalu Star Wars

Foto: Statista

Popularni filmski serijal Ratovi zvijezda iznimno je profitabilan i to nije nikakva tajna, a s dolaskom najnovijeg pod nazivom "Epizoda VIII - Posljednji Jedi", zabavno je pogledati brojke vezane uz prihode koje su svi filmovi kroz povijest donijeli filmskim studijima, ali i troškovima koje su stvorili. Ukupno, riječ je o devet filmova koji se protežu od 1977. do danas.

Zanimljivo, troškovi prvog filma "Epizoda IV - Nova nada" bili su svega 11 milijuna američkih dolara, a prihodi nevjerojatnih 775,4 milijuna dolara, što se nije moglo isprva naslutiti jer prvog vikenda film je uprihodio skromnih 1,6 milijuna dolara. Na slavi tog filma lakše se moglo baciti na posao s nastavcima, kojima se bilo lakše probiti na tržištu. No, nije sve ipak išlo po planu...

Pa je tako "Epizoda V - Imperij uzvraća udarac" iz 1980. godine donio prihode od 538,4 milijuna dolara uz troškove od 18 milijuna. A prvog vikenda uprihodilo se 4,9 milijuna dolara. Još slabiji rezultati bili su za "Epizoda VI - Povratak Jedija" iz 1983. godine jer na rashode od 32,5 milijuna dolara prihodi su bili 475,1 milijun dolara uz rekordnih 23 milijuna prvog vikenda prikazivanja.

Uslijedila je nakon toga pauza od 16 godina, kad se pojavila "Epizoda I - Fantomska prijetnja". Film je koštao 115 milijuna dolara, kritike su bile negativne u većini slučajeva, ali prvog vikenda ostvarilo se 64,8 milijuna dolara, a ukupno diljem svijeta čak 1,03 milijarde dolara! Takav uspjeh nije zabilježila "Epizoda II - Klonovi napadaju" iz 2002. jer unatoč 80 milijuna na otvaranju, stiglo se do ukupnih 649,4 milijuna prihoda uz rashode od 115 milijuna. Za "Epizodu III - Osveta Sitha" iz 2005. rashodi su bili dva milijuna dolara niži, ukupni prihodi 848,8 milijuna, a na otvaranju se ostvarilo 108,4 milijuna dolara.

Potom dolazi do nove pauze, ovaj put od deset godina, kad se pojavila "Epizoda VII - Sila se budi". Film je koštao 245 milijuna dolara, ali donio je nevjerojatnih 2,07 milijardi u prihodima, a prvog vikenda ostvareno jer 248 milijuna dolara. Prihodi i prvotni vikend ovog filma su rekordni još uvijek, a skuplji je u izradi bio samo ovaj posljednji. Ali, prije njega 2016. je stigao "Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda" i koštao 200 milijuna dolara, prvog vikenda zabilježio 155,1 milijuna dolara i ukupno 1,06 milijardi dolara. Posljednji, a riječ je o "Epizoda VIII - Posljednji Jedi", u kina je došao sredinom prosinca 2017. i na otvaranju ostvario 215 milijuna dolara, ali nakon samo tjedan dana prikazivanja prihodi su mu dosegli 1,5 milijardi dolara, uz rashode od 250 milijuna...

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.