Rekordan udio Linuxa među operativnim sustavima

Rekordan udio Linuxa među operativnim sustavima
Antonio Jularić

Udio Linuxa na tržištu operativnih sustava tijekom lipnja stigao je do 3,61 posto i to je rekord za kreaciju Linusa Torvaldsa. Ali, to je i nastavak trenda rasta jer u svibnju je udio bio na 3,17 posto, što je u tom trenutku bio najbolji rezultat u povijesti za Linux.

Otkriva to u svom izvješću NetMarketShare i zapravo sugerira da se sve više korisnika okreće tom operativnom sustavu, što potvrđuje trend, a ne neki slučajni događaj.

Najviše se u ovoj priči može zahvaliti Ubuntu, distribuciji za Linux koja čini 2,57 posto od ukupnog udjela i zapravo sama nosi kompletan rezultat s obzirom da na ostatak otpada nešto više od jedan posto. Primjerice, Linux Mint je na nula posto, odnosno, njegov udio nije mjerljiv zbog preslabe prisutnosti na desktop računalima.

Samim time, može se reći da ovo nije u širem smislu velika stvar, Microsoft i Apple imaju uz sebe daleko više uređaja, ali jasno je da Linux raste. Barem kad se gleda to što tvrdi NetMarketShare, koji se bazira na stotinama milijuna posjeta najpopularnijim web stranicama na svijetu.

Primjerice, u nešto drugačijoj web analitici StatCountera, ne vidi se nikakav značajniji rast ili odstupanje po pitanju Linuxa kroz posljednjih 12 mjeseci. Doslovno, nikakav pomak, čak ni tijekom travnja i najžešće pandemije koronavirusa, koja je sugerirala u izvješću NetMarketSharea značajniji porast. Stoga, otkud taj rast?

Ono što se nameće samo po sebi jest da se on "stvorio" jer više ljudi radi iz svojih domova, pa su brojke nešto šire zahvaljujući većem broju jedinstvenih pregleda web stranica. Samim time, NetMarketShare nudi perspektivu koja se može gledati pozitivno, ali može se gledati i kao nešto čemu nije potrebno pridavati veći značaj. Kako god, Linux ipak bilježi pomak, bio on potaknut različitim mjerenjima ili ne.