Rekordan udio Linuxa među operativnim sustavima

Rekordan udio Linuxa među operativnim sustavima

Foto: Antonio Jularić

Udio Linuxa na tržištu operativnih sustava tijekom lipnja stigao je do 3,61 posto i to je rekord za kreaciju Linusa Torvaldsa. Ali, to je i nastavak trenda rasta jer u svibnju je udio bio na 3,17 posto, što je u tom trenutku bio najbolji rezultat u povijesti za Linux.

Otkriva to u svom izvješću NetMarketShare i zapravo sugerira da se sve više korisnika okreće tom operativnom sustavu, što potvrđuje trend, a ne neki slučajni događaj.

Najviše se u ovoj priči može zahvaliti Ubuntu, distribuciji za Linux koja čini 2,57 posto od ukupnog udjela i zapravo sama nosi kompletan rezultat s obzirom da na ostatak otpada nešto više od jedan posto. Primjerice, Linux Mint je na nula posto, odnosno, njegov udio nije mjerljiv zbog preslabe prisutnosti na desktop računalima.

Samim time, može se reći da ovo nije u širem smislu velika stvar, Microsoft i Apple imaju uz sebe daleko više uređaja, ali jasno je da Linux raste. Barem kad se gleda to što tvrdi NetMarketShare, koji se bazira na stotinama milijuna posjeta najpopularnijim web stranicama na svijetu.

Primjerice, u nešto drugačijoj web analitici StatCountera, ne vidi se nikakav značajniji rast ili odstupanje po pitanju Linuxa kroz posljednjih 12 mjeseci. Doslovno, nikakav pomak, čak ni tijekom travnja i najžešće pandemije koronavirusa, koja je sugerirala u izvješću NetMarketSharea značajniji porast. Stoga, otkud taj rast?

Ono što se nameće samo po sebi jest da se on "stvorio" jer više ljudi radi iz svojih domova, pa su brojke nešto šire zahvaljujući većem broju jedinstvenih pregleda web stranica. Samim time, NetMarketShare nudi perspektivu koja se može gledati pozitivno, ali može se gledati i kao nešto čemu nije potrebno pridavati veći značaj. Kako god, Linux ipak bilježi pomak, bio on potaknut različitim mjerenjima ili ne.

Još iz kategorije

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

03.08.2020. komentiraj

Prodaja Epsonovih poslovnih tintnih pisača na EMEA području za prethodnu godinu pokazuje pozitivan utjecaj Heat-Free tehnologije na održivost i ekonomiju. Potencijalno smanjenje potrošnje energije od 50,9 milijuna kWh godišnje, dovodi do manjenog ispuštanja CO2 od 17,7 tisuća tona i smanjenja godišnjih energetskih troškova od 5,9 milijuna eura.