Red Hat se povukao iz Free Software Foundationa zbog povratka Richarda Stallmana

Red Hat se povukao iz Free Software Foundationa zbog povratka Richarda Stallmana

Richard Matthew Stallman (RMS) se vratio u Free Software Foundation (FSF) i odmah izazvao tim potezom negativne reakcije - nakon FSF Europe, iz FSF se povukao i moćni Red Hat.

"Zgrozila nas je informacija da se Stallman vratio u FSF-ov upravni odbor i kao rezultat tog povratka odlučili smo se odmah povući iz FSF-a i svih događaja koji su u njegovoj organizaciji - naveli su iz Red Hata.

Iz FSF-a su procijenili kako je Stallman potreban za idući period, a prema svemu što se zasad može vidjeti, čini se da je jedini cilj zadržati mjesto u povijesti i boriti se protiv "neprijatelja". U takvom situaciji naravno da je kontroverzni lik kao Stallman potreban.

Nažalost, ne vidi se nikakva naznaka da FSF pokušava napraviti nešto novo, inovativno i od daljnjeg značaja za zajednicu, jedini cilj je održavati "priču" kako je GNU zapravo operativni sustav te da čak ni Linux nije ništa drugo no GNU. Ili, kako bi Stallman rekao, Linux bi se trebao nazivati GNU/Linux.

Tko je uopće on? Richard M. Stallman oduvijek je polarizirajuća figura, neki ga vole, neki ga mrze. Riječ je o vrsnom programeru, koji se u centar pažnje probio aktivizmom u smjeru besplatnog korištenja softvera. Zalaže se za to da softver bilo tko koristi slobodno, da ga proučava, uči, distribuira i modificira.

Zbog svojih stavova nije se sukobljavao samo s osobama vezanima za velike softverske kompanije, već i s osnivačem Linuxa Linusom Torvaldsom. Tvrdi, kako je spomenuto, da bi Linux operativni sustav morao nositi ime GNU/Linux. Sukobljavao se i s jednim od pokretača softvera otvorenog koda (eng. open-source) Ericom S. Raymondom oko razlika između tog pojma i pojma besplatnog softvera.

Dok su ti stavovi legitimni, odnosno, ima pravo na njih, problematični su oni koji se tiču žena. IZ FSF-a je svojevremeno stigla inicijativa za uklanjanje RSM-a upravo iz razloga što se zamjerio mnogim ženama svojim ponašanjem prema njima. Granicu je, kako tvrde osobe koje su ga željele van FSF-a, prešao davanjem potpore preminulom Marvinu Minskyju. Taj pionir u radu s umjetnom inteligencijom bio je dio zabava seksualnog predatora Jeffreyja Epsteina, za koje je osuđen. Nakon osude počinio je samoubojstvo.

Povukao se sam nakon tih napada u studenome 2019.