Recruit Co nastavlja svoj akvizicijski pohod ponudom za Freelancer portal

Recruit Co nastavlja svoj akvizicijski pohod ponudom za Freelancer portal
Fotolia

Izgleda da se Recruit Co., japanska tvrtka za ljudske potencijale i zapošljavanje, već duže vrijeme priprema za nove akvizicije, a prije samo mjesec dana kupili su Indijski NuGrid, te su prije godinu dana akvizirali Indeed.com.Prema navodima bliskih izvora, kompanija je sastavila ponudu tešku 400 milijuna dolara za online portal Freelancer.com.

Otkriven je i iznos koji je kompanija isplatila za akviziciju Indeed.com portala za zapošljavanje,a radi se o 1,1 milijardi dolara, što je do sad bila dobro čuvana tajna.

Morgan Stanley, koji je prethodno savjetovao Recruit Co. pri kupnji Indeed.com portala, sada isto tako kompaniju savjetuje i pri kupnji Freelancer.com portala.

Outsourcing web portal Freelancer.com omogućuje profesionalcima apliciranje na projekte kao što je web dizajn, razvoj aplikacija ili pisanje članaka. Prema njihovim navodima imaju 8,8 milijuna registriranih korisnika, te je vrijednost završenih projekata putem ove platforma 1,2 milijarde dolara. Ovaj startup je osnovan u Australiji, no Freelancer.com ima globalnu prisutnost u pružanju outsourcing radne snage u Sjevernoj Americi i jugoistočnoj Aziji. Kompanija je povećala svoju vrijednost u posljednjih godinu dana, stjecanjem Scriptlancea i developerskog vCodera.

Freelancer nije otkrio podatke o svojim prihodima, dok Recruit Co. ima oko 10 milijardi dolara prihoda. Ovom akvizicijom Recruit Co. želi proširiti poslovanje na druga inozemna tržišta, a osobito na tržišta engleskog govora kao što je SAD.

Iz kompanije su naveli svoje ciljeve, od kojih je i onaj o ostvarivanju 50 posto svih prihoda s inozemnih tržišta, što je do akvizicije Indeed.com iznosilo samo 4 posto, a također planiraju napraviti i IPO u bliskoj budućnosti. Kompanija ima i 80 različitih brendova za zapošljavanje, e-trgovinu i objavljivanje koji se bave putovanjima, ljepotom i obrazovanjem.

Recruit Co. tako nastavlja svoj akvizicijski pohod nakon prošlomjesečne kupnje Indijske tražilice NuGrid, travanjske kupnje preostalog dijela   najveće Azijske tvrtke za traženje menadžera Bo Le, te prošlogodišnje najave kupnje portala Indeed.com i njihove baze podataka s 25 000 poslodavaca i tražitelja poslova koji svakog mjeseca objave više od milijun biografija. Portal Indeed.com svakog mjeseca posjeti 80 milijuna jedinstvenih posjetitelja.