Raste udio Windows Phone-a u Europi

Raste udio Windows Phone-a u Europi

Prema podacima iz Kantar Worldpanel ComTech izvješća koje se odnosi na posljednja tri mjeseca zaključno s kolovozom ove godine, uređaji bazirani na Windows Phone operativnom sustavu čine 9,2 posto prodaje pametnih telefona u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj.

Ova brojka predstavlja najveći prodajni rezultat za Microsoftov mobilni operativni sustav u Europi, a ovaj rezultat uslijedio je nakon srpanjskog rasta udjela u prodaji na nešto više od 8 posto. Dok se približavaju udjelu od 10 posto u Europi, Windows Phone je uspio probiti dvoznamenkastu brojku s udjelima od 10,8 posto na Francuskom tržištu, te s udjelom od 12 posto na tržištu Velike Britanije. Prema izvješću, razlika u prodaji između Windows Phone i iPhone uređaja u Njemačkoj je manja od 1 posto.

Iako Windows Phone ostvaruje dobre rezultate u Europi, još je dug put prema samom vrhu kojim i dalje dominiraju uređaji bazirani na Android sustavu s ogromnih 70,1 posto tržišnog udjela.

U SAD-u, Apple i dalje nastavlja snažno rasti, te njegov udio u prodaji iznosi 39,9 posto. Na Japanskom tržištu Apple i Android ostvarili su gotovo jednake udjele u prodaji s 48,6 i 47,4 posto. Dok se s druge strane BlackBerry i dalje nalazi u problemima, te je diljem pet velikih europskih tržišta ostvario samo 2,4 posto udjela u prodaji, a udio na tržištu SAD-a je još manji i iznosi 1,8 posto.