Raste potražnja za paketskim uslugama

Raste potražnja za paketskim uslugama

Foto: DepositPhotos

Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj i u trećem je tromjesečju 2021. zabilježen nastavak rasta broja paketa. Ukupno je ostvareno 7,7 milijuna raznih paketskih usluga, koje sada čine 12 posto ukupnog poštanskog tržišta, najviše dosad. Rast broja paketa jednim je dijelom povezan s ubrzanom promjenom potrošačkih navika zbog pandemije, gdje sve veći broj potrošača koristi internetsku trgovinu, pri čemu dostavu kupljene robe često obavljaju davatelji poštanskih usluga. Očekuje se daljnji rast potražnje za ovim uslugama.

Istovremeno, ukupan broj svih ostvarenih poštanskih usluga od 64,2 milijuna očekivano se smanjuje te ih je za 2,7 posto manje u odnosu na prethodno tromjesečje i 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Međunarodni promet i dalje je pod utjecajem pandemije, a u trećem tromjesečju dodatni negativan utjecaj imalo je stupanje na snagu EU zakonodavnog okvira o ukidanju oslobođenja od PDV-a prilikom uvoza pošiljaka s robom vrijednosti do 22 eura iz država izvan EU-a, koje je rezultiralo daljnjim padom broja usluga u međunarodnom prometu. U trećem tromjesečju 2021. ostvareno je 19,2 posto manje usluga nego u prethodnom tromjesečju, odnosno 22,3 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Ukupan prihod od obavljenih poštanskih usluga ostao je gotovo isti kao i u prethodnom tromjesečju, ali u odnosu na isto razdoblje prethodne godine rast je 7,2 posto, prvenstveno zbog većeg broja usluga s dodanom vrijednosti.

Tijekom trećeg tromjesečja 2021. prijavljena su dva nova davatelja poštanskih usluga za obavljanje zamjenskih poštanskih usluga tako da na tržištu svoje usluge trenutno pruža 25 davatelja.

Još iz kategorije

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

11.01.2022.

Nvidia se pohvalila da je besplatna verzija Omniversea, njenog 3D dizajna, suradnje i simulacije u stvarnom vremenu, sada općenito dostupna kreatorima Nvidia GeForce Studio s RTX GPU-ovima.

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

11.01.2022.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka (CNIL) kaznila je Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, s rekordnih 150 milijuna eura ili 169 milijuna američkih dolara jer je korisnicima otežavao mogućnost odbijanja trackera, odnosno kolačića koji služe za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.