Raste potražnja za paketskim uslugama

Raste potražnja za paketskim uslugama
DepositPhotos

U trećem tromjesečju 2018. na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj vidljiv je rast paketskih usluga.  Ukupno je ostvareno oko 5,4 milijuna paketskih usluga što je za oko 6 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje te 10 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Rast je prvenstveno rezultat većeg broja ostvarenih „ekspresnih“ paketa, odnosno usluga s nekom od dodanih vrijednosti. Povećanjem broja paketa povećao se i njihov udjel na poštanskom tržištu koji iznosi 7,4 posto, a što je najveći udjel tih usluga po tromjesečjima unatrag nekoliko godina.

Očekuje se daljnji rast potražnje ovakvih usluga zbog rasta i razvoja e-trgovine u Republici Hrvatskoj. Ukupan prihod od obavljanja poštanskih usluga je nešto manji nego u prethodnom tromjesečju zbog ukupno manjeg broja ostvarenih svih usluga, no u odnosu na isto razdoblje prethodne godine prihod je veći za oko 6 posto.

Poštanske usluge u Republici Hrvatskoj pružalo je 23 davatelja, od kojih je HP-Hrvatska pošta d.d. vodeći davatelj s udjelom od oko 84 posto. Od ukupnog broja poštanskih usluga najveći dio se ostvaruje u unutarnjem prometu, dok se u međunarodnom prometu ostvaruje nešto više od 8 posto usluga.