Raste cijena SSD diskova zbog velike potražnje i nedostatka NAND memorije

Raste cijena SSD diskova zbog velike potražnje i nedostatka NAND memorije
Fotolia

Cijena Solid State Drive (SSD) diskova bi mogla porasti u sljedećih nekoliko mjeseci navodi se u izvješću koje dolazi iz Tajvana. U izvješću se predviđa daljnje velike isporuke NAND flash memorije što će povisiti cijenu čipova u trećem kvartalu.

Prema neimenovanim izvorima iz industrije, potražnja za mobilnim DRAM, kao i za eMMC i eMCP NAND flash rješenjima će nastaviti nadmašivati isporuku kroz treći kvartal 2013 godine. Glavni krivac za rast cijena i nedostatak NAND flash memorije na tržištu su pretpostavlja se proizvođači servera i druge opreme za podatkovne centre zbog njihove velike potražnje NAND flash memorije koju koriste SSD diskovi.

Flash memorija se isključivo koristila u pametnim telefonima i drugim potrošački orijentiranim mobilnim uređajima, ali u posljednjih nekoliko godina SSD i hibridni diskovi uvelike istiskuju i zamjenjuju mehaničke tvrde diskove (HDD) u sve većem broju računala, servera , podatkovnih centara i proizvoda za pohranu podataka.

DigiTimes navodi kako se u zadnje vrijeme sve više proizvođača okreće uslugama cloud tehnologije, koja ima ogromne zahtjeve za skladišnim prostorom podataka, te su tako stvorili veliku potražnju za SSD diskovima. Valja napomenuti kako je u prethodnom mjesecu NAND memorija dosegla najvišu rubnu cijenu, te je Toshiba najavila povećanje kapaciteta proizvodnje NAND flash memorije u Japanu. Uz Toshibu, glavni proizvođači NAND flah SSD diskova su Intel, Micron, Samsung, SanDisk, i SK Hynix .