Rast tržišnih udjela Windows 7 i 8 operativnih sustava

Rast tržišnih udjela Windows 7 i 8 operativnih sustava

Tržišni udio Windows 8 operativnog sustava narastao je za 0,61 posto u rujnu, a do kraja mjeseca udio je iznosio 8,02 posto. U istom razdoblju tržišni udio Windows 7 OS-a narastao je za 0,80 posto, te sada iznosi 46,43 posto.

Windows 8 nastavlja svoj spor rast prema 10-postotnom tržišnom udjelu. Ako će rasti 0,61 posto po mjesecu, Windows 8 će prag od 10 posto priječi ili krajem prosinca ili početkom siječnja, no to će uvelike ovisiti o prodaji Windows računala tijekom blagdanskog perioda.

Velik problem za Microsoft stvaraju tvrtke koje ne nadograđuju svoje sustave s novijim operativnim sustavim, kao što se to dogodilo s prelaskom s Windows XP na Windows 7 OS. Prema predviđanjima u narednih pola desetljeća, oko polovice računala i dalje će koristiti Windows 7 OS, što predstavlja problem za Microsoft, koji želi da više ljudi koristi Windows 8 i preuzima aplikacije iz njihove Windows trgovine.

U svakom slučaju, ovo je bila naporna godina za Windows 8, s dvije svijetle točke, nadolazećom nadogradnjom 8.1 i novim hardverom koji je najavljen za kraj godine, uključujuć i dva nova Surface tablet uređaja, koji bi trebali pogurati rast tržišnog udjela Windows 8 operativnog sustava.