Rast plaća od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu

Rast plaća od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu

Foto: DepositPhotos

Prema podacima servisa MojaPlaća, u drugom kvartalu 2019. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.819 kuna, što je 1 posto više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine prosječna neto plaća je 4 posto viša.
Medijan plaće je nešto niži i iznosi 5.500 kuna što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega. Pribroje li se neto plaći bonusi, visina prosječne mjesečne plaće iznosi 6.121 kuna, jednako kao u prethodnom kvartalu.

Osim kategorije top managementa, gdje je plaća u prosjeku 112 posto viša od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (52 posto više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+36 posto) i ljudskih potencijala (+30 posto).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-41 posto), radnici u pomoćnim zanimanjima (-39 posto) i radnici u uslužnim djelatnostima (-30 posto). U Turizmu i ugostiteljstvu radnici u prosjeku imaju 15 posto nižu plaću od prosječne.

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 13 posto višu plaću od žena te su mjesečno zarađivali 6.184 kune, a žene 5.474 kune. Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 41 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjom stručnom spremom te 21 posto višu plaću od prosječne. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 14 posto nižu plaću od prosječne, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 62 posto višu plaću od prosjeka. Viša stručna sprema povećava plaću za 5 posto u odnosu na prosjek te 23 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 7 posto više od prosjeka te  iznose 6.214 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu  4 posto manje od prosjeka (5.560 kuna). Mjesečni prihodi zaposlenih u tvrtkama u državnom vlasništvu nešto su viši od prosjeka (2 posto) i iznose 5.963 kune. Plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi niže su za 2 posto od prosjeka i iznose 5.691 kuna.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13 posto niža od prosjeka te iznosi 5.047 kuna. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaća je 3 posto niža od prosjeka (5.637 kuna). Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika te iznosi 6.107 kuna (5 posto više od prosjeka).

Najniže plaće zabilježene su u Virovitičko-podravskoj (-16 posto), Vukovarsko-srijemskoj (-16 posto) te Požeško-slavonskoj (-15 posto) županiji. Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (12 posto iznad prosjeka) te iznosi 6.519 kuna.

Još iz kategorije

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

23.08.2019. komentiraj

Tehnologija je napredovala do iznimnih razina pa tako i ona koja se veže uz fotografiju, tako da su mogućnosti njihova uređivanja probile granice s dolaskom umjetne inteligencije i strojnog učenja. Do te mjere da jesamo djelić određene fotografija dovoljan da bi se izvukli segmenti i stvorila potpuno nova, svježa, poboljšana fotografija...