Rast plaća od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu

Rast plaća od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu

Foto: DepositPhotos

Prema podacima servisa MojaPlaća, u drugom kvartalu 2019. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.819 kuna, što je 1 posto više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine prosječna neto plaća je 4 posto viša.
Medijan plaće je nešto niži i iznosi 5.500 kuna što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega. Pribroje li se neto plaći bonusi, visina prosječne mjesečne plaće iznosi 6.121 kuna, jednako kao u prethodnom kvartalu.

Osim kategorije top managementa, gdje je plaća u prosjeku 112 posto viša od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (52 posto više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+36 posto) i ljudskih potencijala (+30 posto).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-41 posto), radnici u pomoćnim zanimanjima (-39 posto) i radnici u uslužnim djelatnostima (-30 posto). U Turizmu i ugostiteljstvu radnici u prosjeku imaju 15 posto nižu plaću od prosječne.

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 13 posto višu plaću od žena te su mjesečno zarađivali 6.184 kune, a žene 5.474 kune. Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 41 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjom stručnom spremom te 21 posto višu plaću od prosječne. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 14 posto nižu plaću od prosječne, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 62 posto višu plaću od prosjeka. Viša stručna sprema povećava plaću za 5 posto u odnosu na prosjek te 23 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 7 posto više od prosjeka te  iznose 6.214 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu  4 posto manje od prosjeka (5.560 kuna). Mjesečni prihodi zaposlenih u tvrtkama u državnom vlasništvu nešto su viši od prosjeka (2 posto) i iznose 5.963 kune. Plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi niže su za 2 posto od prosjeka i iznose 5.691 kuna.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13 posto niža od prosjeka te iznosi 5.047 kuna. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaća je 3 posto niža od prosjeka (5.637 kuna). Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika te iznosi 6.107 kuna (5 posto više od prosjeka).

Najniže plaće zabilježene su u Virovitičko-podravskoj (-16 posto), Vukovarsko-srijemskoj (-16 posto) te Požeško-slavonskoj (-15 posto) županiji. Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (12 posto iznad prosjeka) te iznosi 6.519 kuna.

Još iz kategorije

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

20.01.2020. komentiraj

Nova aplikacija pod imenom CityBook koja treba postati univerzalni digitalni vodič za gradove dolazi iz Booking.com-a.  Radi se o responzivnom digitalnom vodiču za gradove koji na jednom mjestu savršeno kombinira inspiraciju, planiranje, navigaciju i doživljaje. Prvi pilot-projekti pokrenuti su danas za Pariz, London i Amsterdam.

Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

18.01.2020. komentiraj

Da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama, velika većina građana Hrvatske, njih 84%, ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom, otkriva anketa koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.

INFOGRAFIKA: Muškarci i dalje stoje iza većine odobrenih patenata, no sve je više i žena

INFOGRAFIKA: Muškarci i dalje stoje iza većine odobrenih patenata, no sve je više i žena

18.01.2020. komentiraj

Tehnologija napreduje iz dana u dan, a nešto sporije prate je društvene promjene, što se može vidjeti iz podatka da iza većine odobrenih patenata diljem svijeta i dalje svoje muškarci. Dakle, žene još uvijek nisu dovoljno prisutne u tehnološkom svijetu, odnosno, ne stoje u dovoljnoj mjeri iza izuma.