Rast doprinosa za članove uprave i njihove minimalne plaće

Rast doprinosa za članove uprave i njihove minimalne plaće
DepositPhotos

Porezna reforma o kojoj se govori već neko vrijeme donijet će povećanje osnovice za obračun poreza za članove Uprave trgovačkih društava i to će, kako smatraju mnogi, ponajviše udariti na male tvrtke s jednim ili tek nekoliko zaposlenih. Tako mijenja minimalna osnovica za obračun poreza i doprinosa članova uprava ili izvršnih direktora privatnih tvrtki i to na način da će se minimalna osnovica povećati s faktora 0.65 na 1.1, što znači da će minimalna bruto plaća člana uprave/direktora biti nešto veća od 8.800 kuna.

U prijedlogu zakona se govori da se ovakva mjera donosi kako bi se spriječila zlouporaba propisa osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu koji je istodobno kod poslodavca član uprave trgovačkog društva ili izvršni direktor trgovačkog društva ili upravitelj zadruge povećanjem koeficijent s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom kako bi se utvrdila mjesečne osnovice za obračun doprinosa.

„Time bi se izjednačila mjesečna osnovica za osiguranike člana uprave trgovačkog društva ili izvršnog direktora trgovačkog društva ili upravitelja zadruge s mjesečnom osnovicom sa za osiguranike s osnova samostalne djelatnosti obrta koji utvrđuju dobit od samostalne djelatnosti te umanjila razlika u visini obveznih doprinosa između navedenih“, tvrdi se u prijedlogu zakona koji se trenutno nalazi u javnoj raspravi.

Prema nekim procjenama, baziranim na podacima FINA-e, samo trgovačka društva koja zapošljavaju jednog ili nijednog zaposlenog, u Hrvatskoj ih je u 2017. godine bilo 68.635 i za poslovnu godinu 2017 su iskazali gubitak od 1.6mlrd kuna uz napomenu kako je riječ o kumulativu za sva društva.

Uz to, male tvrtke s prihodima od oko milijun kuna  u 2017 godini ima ih ukupno 82.494, ostvaruju oko 19 milijardi kuna prihoda, zapošljavaju ukupno 87.752 osobe i za poslovnu godinu 2017 iskazale su gubitak od 2.687 milijardi kuna.