Radionica o sigurnoj upotrebi dronova u akcijama potrage i spašavanja

Radionica o sigurnoj upotrebi dronova u akcijama potrage i spašavanja
DepositPhotos

U Dubrovniku je kao uvod u EENA konferenciju održana radionica na temu sigurne primjene dronova u akcijama traganja i spašavanja za potrebe žurnih službi: policije, vatrogastva, HGSS i drugih. Na radionici su govorili stručnjaci iz različitih područja primjene dronova: Romeo Durscher, DJI Technology Co., Ltd., direktor procesa integracije javne sigurnosti, Alfonso Zamarro, EENA, voditelj operacija s dronovima, Filip Biočić, HGSS, voditelj odjela bespilotnih sustava pri komisiji za potrage i lavine, Goran Bajči, M SAN Grupa d.d., UAV/UAS certificirani pilot i voditelj kategorije proizvoda bespilotnih sustava te Ranko Vuica iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Razgovaralo se o mogućnosti primjene novih tehnologija (dronova), njihovim prednostima i načinu sigurne uporabe u svakodnevnoj primjeni.

Tijekom radionice su na stvarnim primjerima velikih požara koji su bili harali SAD-om protekle dvije godine pokazane neposredne koristi uporabe specijaliziranih dronova za žurne službe od strane predstavnika jednog od najvećih svjetskih proizvođača dronova - tvtke DJI. Kroz analize više različitih stvarnih situacija istaknuta je prednost primjene dronova pri spašavanju ljudskih života i imovine uslijed njihove mogućnosti direktnog, brzog dolaska na mjesto događaja kao i ulaska u teško pristupačne prostore i njihov pregled prije raspoređivanja stvarnih spasitelja.

Prezentirani su ostali sigurnosni i tehnološki aspekti uvođenja ovih tehnologija s velikim naglaskom na izazove koje njihova svakodnevna primjena predstavlja za sigurnost ostalih korisnika zračnog prostora. Poseban je osvrt stavljen na kvalitetnu edukaciju operatera dronova kako bi svoje operacije provodili na siguran način bez ugrožavanja drugih sudionika zračnog prometa ili ljudi i imovine na zemlji. U ovom je okviru predstavljena prva škola za operatere dronova u Republici Hrvatskoj - DPO CREW Hrvatska u organizaciji M SAN Grupe.

Istaknut je brzorastući trend uporabe dronova kao i koristi od njihova uvođenja u zračni prostor za različita područja ljudske djelatnosti ali je jednako tako istaknuta potreba za daljnjim radom na stvaranju jasnog zakonodavnog i operativnog okvira kako bi njihova uporaba bila sigurna.

U suradnji s HGSS-om po završetku radionice uzvanici su imali priliku na otvorenom poligonu isprobati proceduralno pravilno i sigurno upravljanje DJI dronovima u više simuliranih situacija pod stručnim nadzorom certificiranih instruktora, a pripadnici HGSS-a su okupljenima demonstrirali akciju potrage za unesrećenom osobom.