Rad s dokumentima od papira do tableta i pametnog telefona

Rad s dokumentima od papira do tableta i pametnog telefona
Fotolia (ilustracija)

Ispis i primanje dokumenata te upravljanje njima predstavljaju središnje zadatke u svakom IT okruženju, ali im se često ne pridaje dovoljno pozornosti. U vrijeme kada se količina podataka stalno povećava, potrebe korisnika naglo mijenjaju, kad su proračuni za IT pod puno strožim nadzorom, a vanjski zahtjevi za sigurnost informacija sve veći, više pozornosti zaslužuje i infrastruktura za primanje i ispis dokumenata temeljena na dokumentno intenzivnim poslovnim procesima. Zato je Canon u suradnji s tvrtkom za analizu i istraživanje IDC pripremio konferenciju "Canonov mobilni ured - možete li biti produktivniji?".

Istraživanja tvrtke IDC pokazuju da računalstvo u oblaku i mobilnost uvelike mijenjaju poslovne procese i načine na koji organizacije upotrebljavaju svoju IT infrastrukturu i upravljaju njome. "Sve veća upotreba mobilnih uređaja, kao što su pametni telefoni i tabletna računala, odgovor je na potrebe sve većeg broja zaposlenih koji rade na daljinu.

„Da bi se omogućila odgovarajuća podrška u ovo vrijeme promjena, organizacije moraju uvesti rješenja koja omogućuju rad na daljinu i mobilnim zaposlenicima daju pristup ključnim informacijama i procesima“, ustvrdio je u svom predavanju Tobias Kleu, voditelj istraživanja za područje ispisa i rješenja za dokumente u tvrtki IDC Central Europe.

Izvješće najnovijeg Canonovog neovisnog istraživanja trendova u vezi s uredskim tehnologijama, a koje je obuhvatilo cijelu Europu pokazuje kako se u praksi razvija način rada u tvrtkama te koja uredska rješenja i tehnologije najbolje odgovaraju očekivanjima zaposlenika.

Istraživanje Canon Office Insights Report 2013 između ostalog pokazuje da se politika donošenja vlastitih uređaja na radno mjestu trenutačno primjenjuje u samo 20 posto europskih tvrtki, ali može se očekivati širenje te prakse ako će se tvrtke na odgovarajući način pobrinuti za sigurnost i troškove održavanja uređaja.

„Trendovi iz posljednje tri godine jasno pokazuju povećanu upotrebu pisača i višefunkcijskih uređaja zbog očekivane potrebe za skeniranjem i visokokvalitetnim marketinškim materijalima. Rad na daljinu i mobilni ispis imaju veliku dodanu vrijednost, no krajnjim korisnicima nedostaju znanja o tome kako optimizirati svoju produktivnost dok su u pokretu“, izjavio je Igor Legac, menadžer za B2B u predstavništvu Canona CEE GmbH u Hrvatskoj.

Tvrtke i ustanove već skoro dva desetljeća nastoje izbaciti papir iz svojih ureda. Danas je to nužda. Pametni uređaji kao što su tableti i suvremeni telefoni redefiniraju pojam ureda. Danas ovisimo o pristupu elektroničkoj pošti na pametnom telefonu i, kao što pokazuju analize navika potrošača, više od polovice e-poruka pročitamo isključivo na pametnim telefonima.

Analitičari predviđaju da ćemo i rad s dokumentima u sličnoj mjeri vrlo brzo prenijeti na mobilne uređaje. Zahtjevi za mobilnost poslovno aktivnog korisnika idu čak u tom smjeru da će uskoro biti nužno omogućiti primanje dokumenata na mobilnim uređajima te elektroničko potvrđivanje ili potpisivanje dokumenata putem tableta i pametnih telefona.