POZITIVNI TRENDOVI

Qualcomm optimističan po pitanju umjetne inteligencije i potražnje za Androidom

Qualcomm optimističan po pitanju umjetne inteligencije i potražnje za Androidom
Dražen Tomić / Tomich Productions

Izvršni direktor Qualcomma Cristiano Amon istaknuo je da je tvrtka imala koristi od zdrave potražnje za Android uređajima nakon, kako je opisao, godine tržišne korekcije. U prvom fiskalnom tromjesečju 2024. tvrtka je zabilježila rast prihoda od 5% na 9,9 milijardi USD, a neto dobit porasla je 24% na 2,8 milijardi USD.

U segmentu pametnih telefona, Amon je ukazao na značajke umjetne inteligencije uključene u Samsungov vodeći Galaxy S24 kao označavanje početka načina na koji će GenAI razviti cjelokupno iskustvo pametnih telefona i naglašava značajnu priliku za Snapdragon platforme. Među navedenim slučajevima upotrebe AI-ja na uređaju bili su prijevod i tumačenje uživo, pomoćnici za chat i značajke za poboljšanje slika. Uz pametne telefone, dodao je da je njegov posao s čipsetima potaknut automobilskim segmentom, područjem koje izvršna vlast u posljednje vrijeme intenzivno promovira.

Tijekom razgovora, Amon je najavio potpisivanje višegodišnjeg ugovora sa Samsungom koji se odnosi na Snapdragon platforme za lansiranje vodećih Galaxy pametnih telefona počevši od 2024. Duljina ili uvjeti ugovora nisu otkriveni. U poslovima licenciranja tvrtke, Amon je primijetio da je potpisala produžene ili obnovljene ugovore s Appleom i dva neimenovana dobavljača iz Kine tijekom tromjesečja. Dodao je da Qualcomm nastavlja pregovarati o novim ugovorima ili obnovama s drugim ključnim nositeljima licenci i OEM-ovima, uključujući neke čiji trenutni ugovori istječu početkom fiskalne 2025. godine.