Qualcomm: Budući ekrani pametnih telefona imati će rezolucije 6K, 8K pa i više

Qualcomm: Budući ekrani pametnih telefona imati će rezolucije 6K, 8K pa i više
Fotolia

Američki Qualcomm bio je iznimno aktivan prvog dana Mobile World Congressa u Barceloni i osim što je sudjelovao u najavama o dolasku 5G tehnologije godinu ranije no što se planiralo, najavili su i da će u bližoj budućnosti pametni telefoni podržavati 6K, 8K i dalje od tog...

"Napredak će ići nevjerojatnom brzinom i neće se ticati samo piksela ili inča, vezat će se uz širinu zaslona, boje i kontrast. Za to su zaslužne proširena i virtualna stvarnost, koje su uz posebne dodatke našim očima približile zaslon kao nikad prije. Zaboravite na piksele koje vidite golim očima i pripremite se za ono što dolazi, kazao je potpredsjednik proizvodnje u Qualcommu, Tim Leland.

Hrabre su to najave i očito se temelje na nekim saznanjima koje obični puk nema. Jer, trenutno je još uvijek 2K tehnologija većini nedostižna. Pa jedan Apple se sa svojim iPhone 7 Plus još uvijek oslanja na osrednji 1080p zaslon i nekako se iz ovog kuta teško može povjerovati da će se situacija toliko promijeniti da bi najveći proizvođači napravili drastičnu promjenu filozofije.

Ali, s obzirom da Leland ipak ponajviše priča o VR uređajima, ne treba odmah biti pesimist. S obzirom da je ona budućnost i krije desetke milijardi američkih dolara vrijednosti već u ovom trenutku, jasno da joj se treba prilagoditi i bez prave rezolucije, nema ni pravog VR iskustva. Samsung sa svojim Gear VR to zna, kao i Google s Daydream, ali Apple još čeka.

No, ne treba biti strog prema Appleu, ni drugi nisu mnogo bolji. Trenutno samo Sony Xperia Z5 Premium nudi 4K iskustvo, a tek treba vidjeti tko će se u 2017. usuditi tim putem, kojim je Sony krenuo (neuspješno) krajem 2015. godine.