QLC SSD-ovi prijete opstanku tvrdih diskova

QLC SSD-ovi prijete opstanku tvrdih diskova
DepositPhotos

Micron je prije samo dvije godine postao prva kompanija kojoj je uspjelo plasirati na komercijalno tržište proizvod baziran na QLC (quad-level-cell) tehnologiji. Odmah je taj put slijedio Intel, ali nije se još uvijek adaptirala na adekvatan način, ponajviše iz razloga što je skupa.

I što QLC nema podršku toliko ciklusa kao TLC tehnologija, još uvijek daleko popularnija u diskovima. I jeftinija. Ali, izniman pad cijene SSD diskova mogao bi napokon pomoći da QLC zaživi u punom sjaju. Govori to aktualna situacija, u kojoj kompanija kao Amazon i Samsung nude SSD diskove od 1TB ili 8TB, uz korištenje QLC tehnologije.

Inače, sami naziv sugerira da QLC tehnologija omogućava da jedna ćelija čuva četiri bita podataka. Samo, problem po tom pitanju jest što QLC nudi slabije performanse i brzinu zbog te povećane gustoće pa proizvođači muku muče kako bi našli adekvatna rješenja za taj bitan problem.

Svakako, sad je potpuno jasno, QLC ima svoje mjesto na tržištu jer se tiče prvenstveno pametnih telefona, koji će imati povećani kapacitet i to ne samo svoj interni već će i SD kartice koje podržavaju prelaziti tih nekoliko terabajta kapaciteta. Bitan je to skok i pomak u mobilnom svijetu pa te smanjene performanse i brzina neće biti toliki problem. Uostalom, iz kompanija kao Samsung naglašavaju i da su brzine na razini onih koje nude SSD diskovi s ćelijama koje pohranjuju do tri bita (TLC).

A kad se govori o brzinama, primanje podataka odvijat će se s do 540Mbps, a brzina slanja podataka bit će do 520Mbps. Tako nešto će zadovoljiti i one zahtjevnije korisnike. Uz to, svaki SSD disk ove vrste dolazi s tri godine garancije, što korisnicima garantira bezbrižnost pri baratanju s podacima koji su im od značaja.

Sad samo treba vidjeti kako će tržište reagirati na QLC, koji podiže cijenu diskova i do gotovo tisuću dolara...