Python je sada dostupan direktno kroz Microsoft Store

Python je sada dostupan direktno kroz Microsoft Store

Foto: Antonio Jularić

Za razliku od većine Linux i Unix sustava, Windows ne uključuje nativnu instalaciju Python programskog jezika, zbog čega se CPython tim odlučio činiti instalacijske MSI “pakete” posljednjih nekoliko godina, a da to postane lakše za preuzimanje od strane korisnika, napokon je službeni Python paket omogućen u Microsoft Store.

Riječ je o jednostavnoj verziji instalacije koja omogućava pokretanje skripti i paketa, kao i korištenje IDLE ili drugih razvojnih okruženja. Ipak, zbog restrikcija koje postavljaju Microsoft Apps, Python skripte neće imati pristup dijeljenim lokacijama kao TEMP ili registry. Ali, i ovo je korak prema naprijed, barem u Windows okruženju. Jer, Python je ipak iznimno popularan, ako ne i najpopularniji, programski jezik na svijetu.

Jer, Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Ovaj programski jezik može gotovo sve, a pomaže i činjenica što ima ugrađen poseban rječnik strukture podataka (eng., dictionary data structure). S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici. Što je zanimljivo jer nije mlad, nastao je 1991. godine.

Također, s obzirom da Python ima dizajn koji je orijentiran oko samog objekta, omogućava bolju kontrolu procesa i bolju integraciju, što povećava produktivnost, ali i brzinu samog rada. Samim time se preferira i za rad na kompleksnim mrežnim aplikacijama. Developeri će pak istaknuti i da je brz pa nudi bolje prilike za zaradu i podrška mu je na vrhunskoj razini pa kad dođe do tehničkih problema, sve se riješi poprilično brzo.

Uz takve prednosti i činjenicu da je idealan za rad na području strojnog učenja, nije ni čudo što Python ima toliko pristaša. Dakle, nakon skoro tri desetljeća, ovaj je programski jezik počeo živjeti punim plućima i osvaja čak i Windows operativni sustav...

Još iz kategorije

Microsoft počeo testiranje zrcaljenja Android aplikacija na Windows 10

Microsoft počeo testiranje zrcaljenja Android aplikacija na Windows 10

18.03.2019. komentiraj

Microsoft je u listopadu prošle godine najavio zrcaljenje aplikacija (eng., app-mirroring) s Android mobilnog operativnog sustava na Windows 10 operativni sustav i 12. ožujkom to je postala stvarnost jer krenuli su testovi, što svakako raduje vlasnike pametnih telefona s obzirom da će ono što na njima rade jednostavno preslikati na stolna i prijenosna računala.

Blagi rast inflacije pod utjecajem rasta cijena energije

Blagi rast inflacije pod utjecajem rasta cijena energije

17.03.2019. komentiraj

U veljači je zaustavljeno tromjesečno usporavanje godišnje inflacije potrošačkih cijena. Ipak, ostvarena godišnja inflacija bila je tek 0,2 postotna boda viša nego prethodnoga mjeseca te je iznosila i nadalje vrlo niskih 0,5%. Ova blaga promjena godišnje inflacije naviše bila je primarno posljedica promjene kretanja cijena energije koje su se nakon godišnjega pada u siječnju vratile u zonu rasta (1,9%). Najveći utjecaj na promjenu cijene energije imale su cijene plina koje su porasle za 2,4% (nakon pada od -1% u siječnju) te cijene goriva i maziva koje su znatno ublažile pad (s -4,1% na -0,7%). Naime, cijene energije uključuju cijene električne i toplinske energije, krutih i tekućih goriva, plina te goriva i maziva za prijevozna sredstva.

BBC First dostupan A1 korisnicima od 1. travnja

BBC First dostupan A1 korisnicima od 1. travnja

16.03.2019. komentiraj

BBC First donosi izvornu, inovativnu i vrhunsku britansku dramu uz nezaboravne priče koje nadahnjuju i zabavljaju. Iza produkcije stoji A lista nagrađivanih talenata ispred i iza kamere. Svakodnevni programski sadržaj kanala BBC First uključuje top BBC serije kao što su War and Peace, Luther, Ripper Street, Silent Witness, Maigret, Atlantis, Doctor Who i Call The Midwife.