Python je sada dostupan direktno kroz Microsoft Store

Python je sada dostupan direktno kroz Microsoft Store

Foto: Antonio Jularić

Za razliku od većine Linux i Unix sustava, Windows ne uključuje nativnu instalaciju Python programskog jezika, zbog čega se CPython tim odlučio činiti instalacijske MSI “pakete” posljednjih nekoliko godina, a da to postane lakše za preuzimanje od strane korisnika, napokon je službeni Python paket omogućen u Microsoft Store.

Riječ je o jednostavnoj verziji instalacije koja omogućava pokretanje skripti i paketa, kao i korištenje IDLE ili drugih razvojnih okruženja. Ipak, zbog restrikcija koje postavljaju Microsoft Apps, Python skripte neće imati pristup dijeljenim lokacijama kao TEMP ili registry. Ali, i ovo je korak prema naprijed, barem u Windows okruženju. Jer, Python je ipak iznimno popularan, ako ne i najpopularniji, programski jezik na svijetu.

Jer, Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Ovaj programski jezik može gotovo sve, a pomaže i činjenica što ima ugrađen poseban rječnik strukture podataka (eng., dictionary data structure). S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici. Što je zanimljivo jer nije mlad, nastao je 1991. godine.

Također, s obzirom da Python ima dizajn koji je orijentiran oko samog objekta, omogućava bolju kontrolu procesa i bolju integraciju, što povećava produktivnost, ali i brzinu samog rada. Samim time se preferira i za rad na kompleksnim mrežnim aplikacijama. Developeri će pak istaknuti i da je brz pa nudi bolje prilike za zaradu i podrška mu je na vrhunskoj razini pa kad dođe do tehničkih problema, sve se riješi poprilično brzo.

Uz takve prednosti i činjenicu da je idealan za rad na području strojnog učenja, nije ni čudo što Python ima toliko pristaša. Dakle, nakon skoro tri desetljeća, ovaj je programski jezik počeo živjeti punim plućima i osvaja čak i Windows operativni sustav...

Još iz kategorije

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

17.01.2019. komentiraj

Nakon dvije uspješne međunarodne konferencije na temu IT sigurnosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost najavljuje organizaciju svoje treće eSecurity konferencije, koja se održava od 3. do 5. travnja 2019. godine u Hotelu Holiday Inn u Beogradu.

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

17.01.2019. komentiraj

Elektroboj, natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike započinje svečanim otvorenjem 17. siječnja 2019. u 15 sati u dvorani A211 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

16.01.2019. komentiraj

Poznati svjetski proizvođač helikoptera američki Bell na ovogodišnjem je CES-u predstavio nekoliko noviteta od dvaju malih četveromotornih dronova za prijevoza paketa od 35 kilograma na više, pa sve do velikog hexacoptera namijenjenog prijevozu putnika. Najvažnija inovacija je da je riječ o letjelicama pogonjenim hibridnim pogonom - odnosno motori će proitvoditi struju koja će poslije pokretati motore dok će postojati i poseban baterijski sustav za slučaj otkazivanja motora koji će omogućiti sigurno slijetanje.