Python je sada dostupan direktno kroz Microsoft Store

Python je sada dostupan direktno kroz Microsoft Store

Foto: Antonio Jularić

Za razliku od većine Linux i Unix sustava, Windows ne uključuje nativnu instalaciju Python programskog jezika, zbog čega se CPython tim odlučio činiti instalacijske MSI “pakete” posljednjih nekoliko godina, a da to postane lakše za preuzimanje od strane korisnika, napokon je službeni Python paket omogućen u Microsoft Store.

Riječ je o jednostavnoj verziji instalacije koja omogućava pokretanje skripti i paketa, kao i korištenje IDLE ili drugih razvojnih okruženja. Ipak, zbog restrikcija koje postavljaju Microsoft Apps, Python skripte neće imati pristup dijeljenim lokacijama kao TEMP ili registry. Ali, i ovo je korak prema naprijed, barem u Windows okruženju. Jer, Python je ipak iznimno popularan, ako ne i najpopularniji, programski jezik na svijetu.

Jer, Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Ovaj programski jezik može gotovo sve, a pomaže i činjenica što ima ugrađen poseban rječnik strukture podataka (eng., dictionary data structure). S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici. Što je zanimljivo jer nije mlad, nastao je 1991. godine.

Također, s obzirom da Python ima dizajn koji je orijentiran oko samog objekta, omogućava bolju kontrolu procesa i bolju integraciju, što povećava produktivnost, ali i brzinu samog rada. Samim time se preferira i za rad na kompleksnim mrežnim aplikacijama. Developeri će pak istaknuti i da je brz pa nudi bolje prilike za zaradu i podrška mu je na vrhunskoj razini pa kad dođe do tehničkih problema, sve se riješi poprilično brzo.

Uz takve prednosti i činjenicu da je idealan za rad na području strojnog učenja, nije ni čudo što Python ima toliko pristaša. Dakle, nakon skoro tri desetljeća, ovaj je programski jezik počeo živjeti punim plućima i osvaja čak i Windows operativni sustav...

Još iz kategorije

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

18.06.2019. komentiraj

Tvrtka u državnom vlasništvu Odašiljači i veze jedina je predala ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1 kojima će se u potpunosti omogućiti dolazak Full HD TV-a na hrvatsko televizijsko tržište i izvan IPV platformi.

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

18.06.2019. komentiraj

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), zbog sve češćih upita građana, upozorava javnost na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, a posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika. U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica

Bitcoin skočio na 9300 dolara - zašto?

Bitcoin skočio na 9300 dolara - zašto?

18.06.2019. komentiraj

Bitcoin je stigao do gotovo deset tisuća američkih dolara vrijednosti sa 16. lipnjem i time oduševio sve one koji vjeruju u njega, no ujedno i dodatno ostavio u zraku pitanje “Kako je to moguće?”