Python je ove godine prestigao Javu

Python je ove godine prestigao Javu
DepositPhotos

Programski jezik Python prestigao je Javi i trenutno je drugi  najpopularniji Na GitHub platformi. Time se samo nastavio uspjeh koji je ovaj programski jezik svakako zaslužio zbog jednostavnosti i praktičnosti, iznimno potrebnih u današnje vrijeme. Ispred je samo JavaScript.

Napredak na području strojnog učenja utjecao je na popularnost 30 godina starog programskog jezika Pythona, za koji se sve češće odlučuju programeri pri radu. Dakle, Python suvereno korača prema naprijed jer nudi ponajviše mogućnosti developerima, koji moraju znati kako prilagoditi projekte koje su napravili jer 1. siječnja 2020. stiže Python 3 i potrebna je tranzicija prema njemu jer samo ona će dobivati besplatnu podršku.

Inače, Python ima jednostavnu sintaksu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989. i iza njega stoji Nizozemac Guido van Rossum, ali koristi ga se od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve. S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici... Ukratko, sve ono što danas jest od iznimne koristi, na ponajbolji način izvodi ovaj programski jezik i u tome se krije njegova popularnost.

Uz takve prednosti i činjenicu da je idealan za rad na području strojnog učenja, nije ni čudo što Python ima toliko pristaša. Dakle, nakon skoro tri desetljeća, ovaj je programski jezik počeo živjeti punim plućima...

Osim Pythona, treba istaknuti i devet drugih najbržerastućih programskih jezika po korištenju od strane programera. To su redom Googleov Dart s 532 posto rasta, Mozillin Rust s 235 posto, HCL s 213 posto, Kotlin sa 182 posto, TypeScript sa 161 posto, Apex sa 154 posto, slijedi osmi Python sa 151 posto rasta, zatim Assembly sa 149 posto i još jedan Googleov programski jezik - Go sa 147 posto rasta na godišnjoj razini...