Python će preteći C i Javu u sljedeće 4 godine

Python će preteći C i Javu u sljedeće 4 godine
DepositPhotos

Programski jezik Python posljednje tri do četiri godine bilježi iznimnu popularnost kod developera i prema podacima koje je ponudio SlashData u travnju, provedenima uz pomoć praćenja navika kod 20 tisuća developera diljem svijeta, taj se trend nastavio te je Python nadmašio čak i Javu! A potpuno bi je trebao preteći za četiri godine, zajedno kao i C, pokazuje Tiobe.

Konkretnije, 8,2 milijuna developera u svijetu koristi Python, dok njih 7,6 milijuna koristi Javu. Primjerice, u rujnu prošle godine Java je bila na brojci od 7,1 milijun developera, a Python na njih sedam milijuna. Dakle, popularnost je iznimno porasla u pola godine, što za taj tri desetljeća stari programski jezik mnogo znači. Što se Tiobe tiče, Python je na rejtingu 8,53 posto, što je skok od 2,77 posto. Na prvom je mjestu Java s 15 posto i drugi je C s 13,3 posto. Ukoliko se trendovi nastave, Python će za četiri godine biti broj jedan!

Inače, Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989., ali koristi ga se od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve. S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici...

Također, s obzirom da Python ima dizajn koji je orijentiran oko samog objekta, omogućava bolju kontrolu procesa i bolju integraciju, što povećava produktivnost, ali i brzinu samog rada. Samim time se preferira i za rad na kompleksnim mrežnim aplikacijama. Developeri će pak istaknuti i da je brz pa nudi bolje prilike za zaradu i podrška mu je na vrhunskoj razini pa kad dođe do tehničkih problema, sve se riješi poprilično brzo.

Naime, u ovoj godini će mobilne mreže pete generacije (5G) polako preuzeti primat, a od sljedeće će biti standard, što za IoT znači brže širenje nego prije, a s tim širenjem će profitirati i Python.