Python aplikacije uskoro bi se mogle vrtiti na Androidu

Python aplikacije uskoro bi se mogle vrtiti na Androidu
DepositPhotos

Programski jezik Python iznimno je popularan kod developera iz razloga što strojno učenje bilježi posljednjih godina izniman rast. No, još uvijek taj programski jezik nema pristup mobilnim aplikacijama, što bi se vrlo brzo moglo promijeniti.

Jer, kreator Pythona Guido van Rossum te neki od developera, trude se omogućiti situaciju u kojoj bi on mogao postati dijelom iOS i Android uređaja. To bi bio istinski uspjeh i nakon toga bi Python vrlo lako u svakom pogledu mogao biti najpopularniji programski jezik na svijetu. Iako, ni trenutno nije daleko od toga, ali ta sitna nijansa koja nedostaje su mobilni uređaji.

Da im pomogne u potrebnoj tranziciji, tu je Russell Keith-Magee iz BeeWarea. Upravo on zadužen je za "prebacivanje" CPythona na Android, što bi omogućilo "pisanje" aplikacija za taj operativni sustav na način da ih on "tretira" kao nativne. U tom je poslu od veljače, a uskoro bi ga mogao finiširati.

Najzanimljivije u cijeloj priči jest da bi po završetku tranzicije developeri imali mogućnost ispisivati Python aplikacije korištenjem istog baznog koda koji se "vrti" na iOS, Android, Windows, macOS, Linux, internetskim preglednicima i tvOS. Za uspjeh koji se očekuje, Python Software Foundation, nagradio je prošle godine BeeWare s 50.000 američkih dolara.

Naime, sama činjenica da su izveli CPython bila je dovoljna, a daljnje nagrade mogle bi stići po završetku projekta. A uspjeli su ga izvesti implementacijom Jythona ili Jave koja se oslanja na JVM (Java virtual machine). Jedini problem, ali i daleko najveći, jest pronaći način kako smanjiti veličinu programskog jezika, tako da odgovara mobilnim potrebama.

Nažalost, čini se da zbog toga treba daleko više novca, kojeg nedostaje. Ali, ako se cijela zajednica odluči pomoći, dugoročno bi svi mogli profitirati. Posebno oni developeri koji su navikli na Python, ali svijet aplikacija još uvijek im je nepoznat teren, u smislu korištenja Pythona za rad na njima. Ako bi im to bilo omogućeno, sve uloženo jako brzo bi se vratilo...