Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

U Srcu je održan Sveučilišni dan e-učenja i proslava 15 godina rada Centra za e-učenje Srca. Proslavi su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja – korisnici usluga Centra za e-učenje Srca te suradnici i članovi mreže e-učenja koju Srce kontinuirano gradi.

„Srce kao nacionalni računski centar svih javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj s ponosom ističe svoju ulogu pouzdanog partnera u digitalnom obrazovanju. Usmjereni smo na osiguravanje digitalnih resursa i usluga koje stavljamo na raspolaganje cijeloj akademskoj i znanstvenoj zajednici. Sustavna edukacija naših korisnika u korištenju tih resursa i usluga te jačanje njihovih digitalnih kompetencija sastavni je dio naše misije i to uspješno radimo od našeg osnutka. Centar za e-učenje zauzima pri tome posebno mjesto u Srcu i već 15 godina prednjači u području e-obrazovanja, ne samo na Sveučilištu u Zagrebu već i u cijeloj Hrvatskoj“, ističe ravnatelj SRCA Ivan Marić.

Nakon toga je uslijedio panel „Koliko digitalno treba biti digitalno obrazovanje?“ u kojem su panelisti: izv. prof. dr. sc. Ivica Đilović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Margareta Gardijan Kedžo s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Tomislav Jagušt s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, prof. art. Ivana Kuljerić Bilić s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i izv. prof. dr. sc. Mirza Žižak s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podijelili svoja razmišljanja i stavove o tome koliko treba biti digitalno obrazovanje iz njihove perspektive rada.

Budući da dolaze iz raznih područja znanosti i umjetnosti panelisti su koristeći primjere vlastite prakse  implementacije digitalnih tehnologija u nastavu pokazali da digitalne tehnologije mogu unaprijediti kvalitetu nastave i omogućiti što bolju realizaciju postavljenih ishoda učenja. Tim su primjerima ponudili i odgovor na pitanje panela, a to je da digitalne tehnologije sigurno mogu unaprijediti kvalitetu obrazovnog procesa te da danas više nije pitanje je li bolja tradicionalna učionička nastava ili nastava online, nego kako primijeniti oboje u cilju osiguranja kvalitete poučavanja i učenja i prilagodbe nastave potrebama digitalnog doba.

Nema jedinstvenog modela koji je primjenjiv za sve, nego svaki nastavnik treba prepoznati i implementirati digitalne tehnologije u onom obimu koji odgovara potrebama tog kolegija, polaznicima kao i okruženju u kojem se provodi. Panelisti su se složili da isključivo učionička nastava danas više nije najbolje rješenje jer živimo, radimo i učimo u digitalnom dobu u kojem su potrebne i digitalne vještine kako bi današnji studenti sutra kada izađu na tržište rada bili zapošljivi, ali i da mogu svojim radom i djelovanjem aktivno sudjelovati i pridonositi društvu u kojem žive.

„Tijekom ovih 15 godina Centar za e-učenja Srca postao je nacionalni centar za pružanje podrške visokoškolskim ustanovama, nastavnicima i studentima pri uporabi tehnologija i alata za e-učenje u obrazovnom procesu. U središtu obrazovnog procesa su studenti, a da bi se njima pružilo najbolje iskustvo učenja neophodno je pružiti kvalitetnu i sustavnu podršku nastavnicima te ih educirati da bi unapređujući vlastite digitalne kompetencije studentima mogli omogućiti obrazovni proces u skladu s njihovim potrebama i potrebama digitalnog doba", ističe omoćnica ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić.

Centar je osnovan u Srcu kao jedan od rezultata međunarodnog projekta EQIBELT (Education Quality Improvement by E-Learning Technology) i službeno je počeo s radom u prosincu 2007. godine. Centar za e-učenje uspostavljen je kao središnja točka na Sveučilištu u Zagrebu za koordiniranje, poticanje i razvoj aktivnosti u području e-učenja. Danas Centar za e-učenje Srca djeluje kao nacionalni centar za e-učenje u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koji održava i kontinuirano unaprjeđuje virtualno okruženje za e-učenje Merlin na kojem se nalazi više od 30.000 e-kolegija visokoškolskih ustanova u RH koje održava oko 10.000 nastavnika za skoro 100.000 studenata.

Važan dio aktivnosti Centra za e-učenje je podrška korisnicima i projekti na kojima zajedno s nastavnicima radimo na razvoju i unapređenju njihovih e-kolegija kao i na promociji e-učenja i otvorenog obrazovanja organizacijom niza događanja. Tako je u ovih 15 godina Centar za e-učenje organizirao više od 120 nacionalnih i međunarodnih događanja. Centar sustavno radi i na edukaciji i usavršavanju nastavnika u stjecanju digitalnih kompetencija u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i e-učenja te je do sada  tečajeve i radionice Centra pohađalo preko 7.800 polaznika.

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.