Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

Foto: DepositPhotos

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i ostvarenja ciljeva istraživanja, tvrtka Lemax provela je novo istraživanje o uvjetima rada Quality Assurance zaposlenih. Ovogodišnje istraživanje pokazuje Prosječna plaća za zaposlene koji rade na osiguranju kvalitete softvera za 2019. godinu iznosila je 9.541,00 kune neto što predstavlja povećanje od 11,04 posto u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 8.592,00 kune neto.

Istraživanje je provedeno u periodu od 3. prosinca 2019. godine do 3. siječnja ove godine na uzorku od 159 ispitanih. Ciljevi istraživanja su prikupljanje informacija o visini plaća na pozicijama osiguranja kvalitete (Quality Assurance), podizanje svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera odnosno produkata te popularizacija QA zanimanja.

„Povratne informacije bile su smjernice za izradu novih pitanja. Interes je bio velik i to nas je motiviralo za izradu sustavnog pristupa pri izradi pitanja i grupaciji anketnih atributa. Projektu se priključio i član mog tima te smo bili aktivniji u IT zajednici tijekom istraživanja kako bi povećali doseg ispitanih“, ističe inicijator i voditelj istraživanja Ivanu Laliću.

Kvaliteta je ključna komponenta cijelog implementacijskog procesa, stoga bi osiguranje kvalitete trebala biti strateška pozicija unutar IT odjela ili IT tvrtke. Naime, njihova uloga započinje već u tzv. kick off fazi projekta, gdje QA stručnjaci analiziraju i daju povratne informacije na prijedloge rješenja. U toj fazi zajedno s ostalim članovima tima mogu utjecati na promjene kako bi spriječili eventualne probleme u sljedećim projektnim fazama. Potom se njihova uloga nastavlja u tijeku implementacije gdje su QA stručnjaci zaduženi za testiranje svih područja na koje će se implementacija adresirati vodeći računa o pokrivenosti i kvaliteti cjelokupnog okruženja. I na kraju u fazi primjene pružaju potrebnu kontinuiranu podršku za eventualno ispravljanje bugova ili doradi funkcionalnosti.

Istraživanje je provedeno u trajanju od 30 dana na uzorku od 159 ispitanih od kojih su: studenti (3,77 posto), zaposleni na junior pozicijama (22,02 posto), middle menadžment (38,36 posto), senior menadžment (23,27 posto) te voditeljske pozicije (12,58 posto).

Prosječna plaća za zaposlene koji rade na osiguranju kvalitete softvera za 2019. godinu iznosila je 9.541,00 kune neto što predstavlja povećanje od 11,04 posto u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 8.592,00 kune neto. „U odnosu na naše prvo istraživanje očito je kako IT scena u Hrvatskoj sazrijeva te se ističe sve veći broj tvrtki koje razvijaju proizvode čime se povećava potreba za QA zaposlenicima. Promijenila se i predodžba o ulozi osiguranja kvalitete te se počinjemo približavamo međunarodnim standardima struke“, ističe Lalić.

Prosječna neto plaća u 2019. godini za studente iznosila je: 5.716,00 kuna (predstavlja rast od 17,30 posto u odnosu na 2018. godinu), za juniore 6.720,00 kuna (predstavlja rast od 14,52 posto u odnosu na 2018. godinu), za middle menadžment iznosi 9.312,00 kuna (predstavlja rast od 6,9 posto u odnosu na 2018. godinu, za senior menadžment 10.788,00 kuna (predstavlja  smanjenje od 3,19 posto u odnosu na 2018. godinu) dok za voditeljske pozicije 14.016,00 kuna (predstavlja  rast od 18,50 posto u odnosu na 2018. godinu).

„Rezultati novog istraživanja potvrdili su kako smo ispunili zadane ciljeve i osigurali povećanje prosječne plaće za QA stručnjake. Ponosni smo što smo kontinuiranim radom i osvještavanjem doprinijeli prepoznavanju struke kao važnog strateškog dionika IT okruženja. Tome svjedoči i velik broj fokusiranih MeetUP susreta održanih tijekom 2019. godine kroz koje su sudionici u izravnom dijalogu govorili o temi Quality Assurancea.“ naglasio je Lalić.

Osim visine prosječne neto plaće istraživanje za 2019. godinu prikupljeni su i obrađeni podaci ovisno o tome rade li QA zaposleni automatske testove ili poslovne analize, što izravno utječe na visini plaće. Stručnjacima koji rade testove plaća je porasla 3,14 posto u odnosu na 2018. godinu te je iznosila 9.981,00 kuna, dok je zaposlenima koji ne rade automatske testove rasla u visini od 20,85 posto i iznosila je 9.059,00 kuna. Potom stručnjaci koji rade poslovne analize također su zabilježili rast, od toga oni koji rade poslovne analize imali su prosječnu plaću u 2019. godini u visini od 10.726,00 kuna što je rast od 10,68 posto u odnosu na 2018. godinu, dok je pojedincima koji ne rade poslovne analize plaća rasla 14,74 posto u odnosu na 2018. godinu, te je iznosila 8.803,00 kune.

Novosti u istraživanju za 2019. godinu su uvedeni atributi: geografska analiza, broj godina provedenih na radnom mjestu osiguranja kvalitete, korištenje programskih jezika te korištenje programskih alata. „Povećani obuhvat pitanja koja smo unijeli kroz naše posljednje istraživanje izravan su odgovor na upute stručnjaka o stvaranju šire slike i osiguranja šireg dosega utjecaja QA zaposlenih. Vjerujemo kako smo u tome uspjeli i kako će se trendovi razvoja i prepoznatljivosti struke nastaviti. S druge strane, veseli nas i motivira činjenica porasta domaćih IT proizvoda, što je imalo izravan utjecaj na veću potražnju za dobrim testiranjem i osiguranjem kvalitete. I kod nas u Lemaxu se nastavlja taj trend i nastavit ćemo sa zapošljavanjem mid i senior QA pozicija“, zaključio je Lalić.

Još iz kategorije

Potrošnja na umjetnu inteligenciju će se udvostručiti do 2024

Potrošnja na umjetnu inteligenciju će se udvostručiti do 2024

27.09.2020. komentiraj

Globalna potrošnja na umjetnu inteligenciju (AI) bi prema progonzama koje nudi IDC trebala dosegnuti 110 milijardi američkih dolara u 2024. Ona će se ubrzati tijekom narednih nekoliko godina jer će sve više organizacija obaviti ili započeti AI implementaciju kako bi pospješile poslovanjea.

Kako je malena greška u kalkulaciji koštala Intel milijarde dolara

Kako je malena greška u kalkulaciji koštala Intel milijarde dolara

27.09.2020. komentiraj

Intel se kroz posljednjih nekoliko desetljeća nameće kao najveći i najutjecajniji proizvođač procesorskih čipova na svijetu, bez obzira što trenutno ima za konkurenta jedan AMD, odnosno, u prošlosti velikane kao IBM i Motorolu. Ali, ta američka kompanija ima svojih problema...

SMS prijevare u snažnom padu

SMS prijevare u snažnom padu

27.09.2020. komentiraj

Operateri će u 2025. ostvarivati od poslovnog SMS prometa ostvarivati 50 milijardi američkih dolara, što je osjetno povećanje u odnosu na prihode od 39,6 milijardi dolara u ovoj godini. Prognoze su to koje je načinio Juniper Research, a temelje se na aktualnoj situaciji. I bitnoj činjenici - smanjenju ilegalnog SMS prometa zahvaljujući SMS firewall rješenjima koja se polako i sigurno implementiraju kao sigurnosna barijera.