Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

Foto: DepositPhotos

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i ostvarenja ciljeva istraživanja, tvrtka Lemax provela je novo istraživanje o uvjetima rada Quality Assurance zaposlenih. Ovogodišnje istraživanje pokazuje Prosječna plaća za zaposlene koji rade na osiguranju kvalitete softvera za 2019. godinu iznosila je 9.541,00 kune neto što predstavlja povećanje od 11,04 posto u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 8.592,00 kune neto.

Istraživanje je provedeno u periodu od 3. prosinca 2019. godine do 3. siječnja ove godine na uzorku od 159 ispitanih. Ciljevi istraživanja su prikupljanje informacija o visini plaća na pozicijama osiguranja kvalitete (Quality Assurance), podizanje svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera odnosno produkata te popularizacija QA zanimanja.

„Povratne informacije bile su smjernice za izradu novih pitanja. Interes je bio velik i to nas je motiviralo za izradu sustavnog pristupa pri izradi pitanja i grupaciji anketnih atributa. Projektu se priključio i član mog tima te smo bili aktivniji u IT zajednici tijekom istraživanja kako bi povećali doseg ispitanih“, ističe inicijator i voditelj istraživanja Ivanu Laliću.

Kvaliteta je ključna komponenta cijelog implementacijskog procesa, stoga bi osiguranje kvalitete trebala biti strateška pozicija unutar IT odjela ili IT tvrtke. Naime, njihova uloga započinje već u tzv. kick off fazi projekta, gdje QA stručnjaci analiziraju i daju povratne informacije na prijedloge rješenja. U toj fazi zajedno s ostalim članovima tima mogu utjecati na promjene kako bi spriječili eventualne probleme u sljedećim projektnim fazama. Potom se njihova uloga nastavlja u tijeku implementacije gdje su QA stručnjaci zaduženi za testiranje svih područja na koje će se implementacija adresirati vodeći računa o pokrivenosti i kvaliteti cjelokupnog okruženja. I na kraju u fazi primjene pružaju potrebnu kontinuiranu podršku za eventualno ispravljanje bugova ili doradi funkcionalnosti.

Istraživanje je provedeno u trajanju od 30 dana na uzorku od 159 ispitanih od kojih su: studenti (3,77 posto), zaposleni na junior pozicijama (22,02 posto), middle menadžment (38,36 posto), senior menadžment (23,27 posto) te voditeljske pozicije (12,58 posto).

Prosječna plaća za zaposlene koji rade na osiguranju kvalitete softvera za 2019. godinu iznosila je 9.541,00 kune neto što predstavlja povećanje od 11,04 posto u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 8.592,00 kune neto. „U odnosu na naše prvo istraživanje očito je kako IT scena u Hrvatskoj sazrijeva te se ističe sve veći broj tvrtki koje razvijaju proizvode čime se povećava potreba za QA zaposlenicima. Promijenila se i predodžba o ulozi osiguranja kvalitete te se počinjemo približavamo međunarodnim standardima struke“, ističe Lalić.

Prosječna neto plaća u 2019. godini za studente iznosila je: 5.716,00 kuna (predstavlja rast od 17,30 posto u odnosu na 2018. godinu), za juniore 6.720,00 kuna (predstavlja rast od 14,52 posto u odnosu na 2018. godinu), za middle menadžment iznosi 9.312,00 kuna (predstavlja rast od 6,9 posto u odnosu na 2018. godinu, za senior menadžment 10.788,00 kuna (predstavlja  smanjenje od 3,19 posto u odnosu na 2018. godinu) dok za voditeljske pozicije 14.016,00 kuna (predstavlja  rast od 18,50 posto u odnosu na 2018. godinu).

„Rezultati novog istraživanja potvrdili su kako smo ispunili zadane ciljeve i osigurali povećanje prosječne plaće za QA stručnjake. Ponosni smo što smo kontinuiranim radom i osvještavanjem doprinijeli prepoznavanju struke kao važnog strateškog dionika IT okruženja. Tome svjedoči i velik broj fokusiranih MeetUP susreta održanih tijekom 2019. godine kroz koje su sudionici u izravnom dijalogu govorili o temi Quality Assurancea.“ naglasio je Lalić.

Osim visine prosječne neto plaće istraživanje za 2019. godinu prikupljeni su i obrađeni podaci ovisno o tome rade li QA zaposleni automatske testove ili poslovne analize, što izravno utječe na visini plaće. Stručnjacima koji rade testove plaća je porasla 3,14 posto u odnosu na 2018. godinu te je iznosila 9.981,00 kuna, dok je zaposlenima koji ne rade automatske testove rasla u visini od 20,85 posto i iznosila je 9.059,00 kuna. Potom stručnjaci koji rade poslovne analize također su zabilježili rast, od toga oni koji rade poslovne analize imali su prosječnu plaću u 2019. godini u visini od 10.726,00 kuna što je rast od 10,68 posto u odnosu na 2018. godinu, dok je pojedincima koji ne rade poslovne analize plaća rasla 14,74 posto u odnosu na 2018. godinu, te je iznosila 8.803,00 kune.

Novosti u istraživanju za 2019. godinu su uvedeni atributi: geografska analiza, broj godina provedenih na radnom mjestu osiguranja kvalitete, korištenje programskih jezika te korištenje programskih alata. „Povećani obuhvat pitanja koja smo unijeli kroz naše posljednje istraživanje izravan su odgovor na upute stručnjaka o stvaranju šire slike i osiguranja šireg dosega utjecaja QA zaposlenih. Vjerujemo kako smo u tome uspjeli i kako će se trendovi razvoja i prepoznatljivosti struke nastaviti. S druge strane, veseli nas i motivira činjenica porasta domaćih IT proizvoda, što je imalo izravan utjecaj na veću potražnju za dobrim testiranjem i osiguranjem kvalitete. I kod nas u Lemaxu se nastavlja taj trend i nastavit ćemo sa zapošljavanjem mid i senior QA pozicija“, zaključio je Lalić.

Još iz kategorije

Apple konačno priznao da je Microsoft bio u pravu oko tableta

Apple konačno priznao da je Microsoft bio u pravu oko tableta

04.04.2020. komentiraj

Apple se godinama ismijavao s Microsoftom po pitanju pristupa tabletima te njihovoj evoluciji, ali napokon je stigao trenutak kad je jasno da su Tim Cook i društvo bili u krivu - pristup njegovih konkurenata pokazao se ispravnim.

Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnica

Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnica

04.04.2020. komentiraj

Nakon uvođenja e-Propusnica, vozači teretnih vozila našli su se u nepovoljnom položaju budući da je sustav njihov posebni režim izjednačavao s osobama kojima su izrečene mjere samoizolacije. HGK, HOK, HUP i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika zatražili su od Stožera i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture što hitnije rješenje nepovoljne pozicije za vozače. Na temelju zajedničkoga prijedloga osiguran je nesmetan nastavak cestovnoga teretnog prometa i nakon 6. travnja.

Donacije Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama u iznosu od 1,3 milijuna kuna

Donacije Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama u iznosu od 1,3 milijuna kuna

04.04.2020. komentiraj

Erste banka donijela je odluku o donaciji Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, u iznosu od milijun kuna, s ciljem pružanja pomoći prilikom nabave potrebne medicinske opreme u situaciji kada se poduzimaju veliki napori u suzbijanju širenja epidemije koronavirusa.