Proširena (AR) i virtualna stvarnost (VR) u komercijalnom smislu mogli bi se vrlo brzo odvojiti

Proširena (AR) i virtualna stvarnost (VR) u komercijalnom smislu mogli bi se vrlo brzo odvojiti
DepositPhotos

Proširena (AR) i virtualna stvarnost (VR) u komercijalnom smislu mogli bi se vrlo brzo odvojiti, barem što se tiče tržišta. Pa zato i prognoze idu su smjeru koji ih razdvaja zasebnim brojkama, koje pak kažu da će do 2023. godine postojati 2,5 milijardi AR uređaja diljem svijeta, s tržišnom vrijednosti od 70 do 75 milijardi američkih dolara. Istovremeno, VR će brojati 30 milijuna uređaja i između 10 i 15 milijardi dolara vrijednosti.

Ukoliko se netko pita zašto odvajati ove dvije tehnologije kad vrlo lako mogu biti dijelom jednog uređaja, pa samim time i tržišta, vrlo je jednostavan. Dok su VR uređaji u principu kompliciraniji, manje praktični za svakodnevnu uporabu i skuplji, AR uređaji su mnogo jednostavniji. Mogu biti dijelom običnih naočala i mnogo jednostavnije tehnologije te su i jeftiniji pa samim time i rasprostranjeniji diljem svijeta.

Primjerice, javnosti ARKit, ARCore, Facebook Spark AR, Snapchat Lens Studio i slično nisu toliko nepoznati. Uostalom, AR igra Pokémon Go je osvojila cijeli svijet. Google Maps uz AR tehnologiju postaje još primamljivija aplikacija i smjer je vrlo jasan. Zato postoje mobilne AR aplikacije, odnosno, trgovine u kojima se do njih može doći, kao što samim time postoje i developeri koji rade na njima vrlo intenzivno.

Što se pak pametnih naočala kao takvih tiče, nikad nisu zaživjele. Google je pokušao, kao i Vuzix te su stigli do nekoliko desetaka tisuća prodanih naočala. Tek je nekakav uspjeh zabilježio Microsoft s HoloLens 2 zahvaljujući ugovoru s američkom vojskom, koja je otkupila sto tisuća komada u startu. Apple je još 2016. najavio za 2020. pametne naočale, ali ni traga ni glasa o njima pa možemo zaključiti da one neće biti tehnološki hit ni za četiri godine. Osim ako ne naprave značajniju povezanost s AR tehnologijom. No, opet, posebne pametne naočale bile bi preskupe i ni AR ih ne bi spasio, kao što nije ni VR.

Dakle, ta tehnologija još je u 2017. uživala optimistične prognoze, koje su se podosta promijenile. U 2018. brojali smo svega 20 milijuna instaliranih VR jedinica i ukoliko se cijene ne spuste, VR neće doživjeti bitno bolju situaciju no što je bila prije godinu dana. Automatski developeri neće raditi na VR sadržaju i to se samo gomila jedno na drugo kao prepreka boljem plasmanu na tržište.