Proširena (AR) i virtualna stvarnost (VR) u komercijalnom smislu mogli bi se vrlo brzo odvojiti

Proširena (AR) i virtualna stvarnost (VR) u komercijalnom smislu mogli bi se vrlo brzo odvojiti

Foto: DepositPhotos

Proširena (AR) i virtualna stvarnost (VR) u komercijalnom smislu mogli bi se vrlo brzo odvojiti, barem što se tiče tržišta. Pa zato i prognoze idu su smjeru koji ih razdvaja zasebnim brojkama, koje pak kažu da će do 2023. godine postojati 2,5 milijardi AR uređaja diljem svijeta, s tržišnom vrijednosti od 70 do 75 milijardi američkih dolara. Istovremeno, VR će brojati 30 milijuna uređaja i između 10 i 15 milijardi dolara vrijednosti.

Ukoliko se netko pita zašto odvajati ove dvije tehnologije kad vrlo lako mogu biti dijelom jednog uređaja, pa samim time i tržišta, vrlo je jednostavan. Dok su VR uređaji u principu kompliciraniji, manje praktični za svakodnevnu uporabu i skuplji, AR uređaji su mnogo jednostavniji. Mogu biti dijelom običnih naočala i mnogo jednostavnije tehnologije te su i jeftiniji pa samim time i rasprostranjeniji diljem svijeta.

Primjerice, javnosti ARKit, ARCore, Facebook Spark AR, Snapchat Lens Studio i slično nisu toliko nepoznati. Uostalom, AR igra Pokémon Go je osvojila cijeli svijet. Google Maps uz AR tehnologiju postaje još primamljivija aplikacija i smjer je vrlo jasan. Zato postoje mobilne AR aplikacije, odnosno, trgovine u kojima se do njih može doći, kao što samim time postoje i developeri koji rade na njima vrlo intenzivno.

Što se pak pametnih naočala kao takvih tiče, nikad nisu zaživjele. Google je pokušao, kao i Vuzix te su stigli do nekoliko desetaka tisuća prodanih naočala. Tek je nekakav uspjeh zabilježio Microsoft s HoloLens 2 zahvaljujući ugovoru s američkom vojskom, koja je otkupila sto tisuća komada u startu. Apple je još 2016. najavio za 2020. pametne naočale, ali ni traga ni glasa o njima pa možemo zaključiti da one neće biti tehnološki hit ni za četiri godine. Osim ako ne naprave značajniju povezanost s AR tehnologijom. No, opet, posebne pametne naočale bile bi preskupe i ni AR ih ne bi spasio, kao što nije ni VR.

Dakle, ta tehnologija još je u 2017. uživala optimistične prognoze, koje su se podosta promijenile. U 2018. brojali smo svega 20 milijuna instaliranih VR jedinica i ukoliko se cijene ne spuste, VR neće doživjeti bitno bolju situaciju no što je bila prije godinu dana. Automatski developeri neće raditi na VR sadržaju i to se samo gomila jedno na drugo kao prepreka boljem plasmanu na tržište.

Još iz kategorije

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

19.05.2019. komentiraj

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja” mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

18.05.2019. komentiraj

U sklopu #MTFPula je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organiziran SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su sudionici u stvarnom vremenu „razgovarali s Mjesecom“ i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

18.05.2019. komentiraj

U Kraš Auditoriumu prvog dana 4. Data Science Economy konferencije okupilo se više od 200 sudionika, Data Scientista, managera koje zanima kako investirati u Data Science te svih onih koji žele naučiti više o Data Scienceu i čuti primjere najboljih praksi domaćih i inozemnih tvrtki. Program je kombinirao keynote predavanja, panel i tematska predavanja uz sudjelovanje više od 30 domaćih i stranih stručnjaka i praktičara na području podatkovne znanosti. Konferencija završava u petak. 17. svibnja, kada sudionike očekuje sedam tematskih radionica koje će se paralelno odvijati u tri dvorane, a pružit će dublji tehnički uvid u metode i alate koji se koriste u organizacijama na području znanosti o podacima.