Proširena (AR) i virtualna stvarnost (VR) u komercijalnom smislu mogli bi se vrlo brzo odvojiti

Proširena (AR) i virtualna stvarnost (VR) u komercijalnom smislu mogli bi se vrlo brzo odvojiti

Foto: DepositPhotos

Proširena (AR) i virtualna stvarnost (VR) u komercijalnom smislu mogli bi se vrlo brzo odvojiti, barem što se tiče tržišta. Pa zato i prognoze idu su smjeru koji ih razdvaja zasebnim brojkama, koje pak kažu da će do 2023. godine postojati 2,5 milijardi AR uređaja diljem svijeta, s tržišnom vrijednosti od 70 do 75 milijardi američkih dolara. Istovremeno, VR će brojati 30 milijuna uređaja i između 10 i 15 milijardi dolara vrijednosti.

Ukoliko se netko pita zašto odvajati ove dvije tehnologije kad vrlo lako mogu biti dijelom jednog uređaja, pa samim time i tržišta, vrlo je jednostavan. Dok su VR uređaji u principu kompliciraniji, manje praktični za svakodnevnu uporabu i skuplji, AR uređaji su mnogo jednostavniji. Mogu biti dijelom običnih naočala i mnogo jednostavnije tehnologije te su i jeftiniji pa samim time i rasprostranjeniji diljem svijeta.

Primjerice, javnosti ARKit, ARCore, Facebook Spark AR, Snapchat Lens Studio i slično nisu toliko nepoznati. Uostalom, AR igra Pokémon Go je osvojila cijeli svijet. Google Maps uz AR tehnologiju postaje još primamljivija aplikacija i smjer je vrlo jasan. Zato postoje mobilne AR aplikacije, odnosno, trgovine u kojima se do njih može doći, kao što samim time postoje i developeri koji rade na njima vrlo intenzivno.

Što se pak pametnih naočala kao takvih tiče, nikad nisu zaživjele. Google je pokušao, kao i Vuzix te su stigli do nekoliko desetaka tisuća prodanih naočala. Tek je nekakav uspjeh zabilježio Microsoft s HoloLens 2 zahvaljujući ugovoru s američkom vojskom, koja je otkupila sto tisuća komada u startu. Apple je još 2016. najavio za 2020. pametne naočale, ali ni traga ni glasa o njima pa možemo zaključiti da one neće biti tehnološki hit ni za četiri godine. Osim ako ne naprave značajniju povezanost s AR tehnologijom. No, opet, posebne pametne naočale bile bi preskupe i ni AR ih ne bi spasio, kao što nije ni VR.

Dakle, ta tehnologija još je u 2017. uživala optimistične prognoze, koje su se podosta promijenile. U 2018. brojali smo svega 20 milijuna instaliranih VR jedinica i ukoliko se cijene ne spuste, VR neće doživjeti bitno bolju situaciju no što je bila prije godinu dana. Automatski developeri neće raditi na VR sadržaju i to se samo gomila jedno na drugo kao prepreka boljem plasmanu na tržište.

Još iz kategorije

Analiza tržišta poslovnih putovanja u Hrvatskoj

Analiza tržišta poslovnih putovanja u Hrvatskoj

21.07.2019. komentiraj

Turistička agencija specijalizirana za poslovna putovanja PutujBolje i Ana Keglović Horvat iz AKH Consultinga, tijekom travnja su proveli istraživanje na uzorku od 250 poslovnih putnika iz 130 hrvatskih tvrtki koji zbog prirode posla putuju. Htjeli su doznati ide li popularizacija putovanja poslovnim osobama u prilog, koje su njihove navike i potrebe, te koji najčešći problemi i frustracije s kojima se susreću.

Inovacije su ključ uspjeha

Inovacije su ključ uspjeha

20.07.2019. komentiraj

Jedan od najvećih europskih pokretača inovacija na području održive energije, InnoEnergy, 3. i 4. listopada u Parizu održava „The Business Booster“ (TBB) kojim se želi potaknuti novi način promišljanja i uvesti humaniji pristup u proces tranzicije čiste energije te u fokus staviti prosperitet i kvalitetu života ljudi. Na prestižnom događaju u francuskoj prijestolnici sudjelovat će i hrvatska agro - tehnološka tvrtka iz sektora čiste tehnologije Hortilab, specijalizirana za inovativan in vitro uzgoj vrhunskog akvarijskog bilja.

Huawei i Trip Advisor nagrađuju najbolje fotografije

Huawei i Trip Advisor nagrađuju najbolje fotografije

19.07.2019. komentiraj

Huawei je najavio svoj InFocus natječaj za ovu godinu. On je podijeljen u šest kategorija od kojih je pet vezano uz fotografiju, dok je jedna posvećena video formatu. InFocus je namijenjen svim Huawei korisnicima koji mogu poslati svoje radove u jednoj od kategorija putem internetske stranice natječaja.