Promet NFT-ovima prepolovljen od rujna 2021.

Promet NFT-ovima prepolovljen od rujna 2021.
DepositPhotos

Bez obzira na ponešto uspona i padova, tržište nezamjenjivih tokena (NFT) „eksplodiralo“ je ove godine zahvaljući povećanoj pažnji investitora na globalnoj razini. A ima ih sve više iz mjeseca u mjesec, navodi u izvještaju Blok Arabia.

Primjerice, u rujnu je dosegnut promet od 3,75 milijardi američkih dolara, što je rekord. Iako se to praktički prepolovilo s početkom studenoga na 1,7 milijardi dolara, NFT tržište ne smiruje se - u pozitivnom smislu.

Navodi to i Statista kroz brojke između studenoga prošle i ožujka ove godine, kad je ukupna mjesečna vrijednost prodaje NFT-a porasla s 9,7 milijuna dolara na 311 milijuna. Pa nastavila rasti i kroz narednih sedam mjeseci, a očekuje se da će tako biti i do kraja godine.

Kao što je navedeno, osim uspona, bilo je i ponešto padova, ali ne tolikih da bi se izazvala zabrinutost kod ulagača. Jer, iako su travanj (255 milijuna dolara) i lipanj (128,4 milijuna dolara) bili slabiji, uslijedio je izniman rast kroz kolovoz (1,27 milijardi dolara), a potom i kroz spomenuti rujan. Samim time, straha nema, NFT trgovanje nastavit će mamiti pažnju te se održavati iznad milijarde dolara po pitanju potrošnje.

Ethereum je tu najveći dobitnik jer na njegovom se blockchainu odvija cijela ova priča. Iako njegova glavna i istoimena valuta nikako ne može probiti granicu od 5000 dolara te se vrti između 4200 i 4800 dolara (u trenutku pisanja teksta je na 4278,8 dolara), bitno je da održava stabilnost.

A najveći NFT pokretači su u digitalna umjetnost, na koju je navodno reper Snoop Dogg u rujnu potrošio 3,9 milijuna dolara, što nije rekord jer se na kolekciju umjetnina pod nazivom Ringers 879 tijekom trećeg kvartala ove godine potrošilo 5,7 milijuna dolara. I to će nastaviti rasti...

Kao i jedinstveni digitalni novčanici, kojih je s početkom studenoga bilo 232.145, a u listopadu 194.750. Početkom godine bilo ih je samo 15.180 pa to pokazuje najbolje što se točno događa na turbulentnom NFT tržištu.