Programski jezik Python među tri je najpopularnija u svijetu i najbrže raste

Programski jezik Python među tri je najpopularnija u svijetu i najbrže raste
Depositphotos

Programski jezik Python među tri je najpopularnija u svijetu trenutno, a ujedno je i zabilježio najveći rast prema Tiobe indeksu najpopularnijih programskih jezika. Time se samo nastavio uspjeh koji je ovaj programski jezik svakako zaslužio zbog jednostavnosti i praktičnosti, iznimno potrebnih u današnje vrijeme.

Napredak na području strojnog učenja utjecao je na popularnost 27 godina starog programskog jezika Pythona, za koji se sve češće odlučuju programeri pri radu. To je stiglo do te mjere da se 34 godine stari C++ našao na četvrtom mjestu Tiobe rankinga još u rujnu prošle godine, što se donedavno nije činilo toliko izglednim. Dakle, Python je ostao na trećem mjestu i to zbog promjene na bolje od 3,62 posto, najbolje od kompletne konkurencije. Ali, developeri moraju znati kako prilagoditi projekte koje su napravili jer 1. siječnja 2020. stiže Python 3 i potrebna je tranzicija prema njemu jer samo ona će dobivati besplatnu podršku.

Inače, Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989. i iza njega stoji Nizozemac Guido van Rossum, ali koristi ga se od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve. S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici... Ukratko, sve ono što danas jest od iznimne koristi, na ponajbolji način izvodi ovaj programski jezik i u tome se krije njegova popularnost.

Što se tiče kompletne liste, ona izgleda ovako i prikazuje dvadeset najpopularnijih programskih jezika: ava, C, Python, C++, Visual Basic .NET, JavaScript, C#, PHP, SQL, Objective-C, MATLAB, R, Perl, Assembly language, Swift, Go, Delphi/Object Pascal, Ruby, PL/SQL i Visual Basic. Tiobe naglašava da bi vrlo brzo i Kotlin trebao biti na listi jer mu se u 2018. broj projekata udvostručio zahvaljujući prisutnosti na GitHubu.