Proglašeni pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20

Proglašeni pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20

Na početku samog natjecanja HACK-A-THON 20, natjecateljima su predstavljena dva zadatka s fokusom na ekološka pitanja, odnosno kako uz pomoć korištenja robota riješiti problem otpada i smeća na ulicama, plažama i moru (1) te pojednostavniti dostavu hrane i pića u restoranima ili ugostiteljskim objektima (2). Odabir zadatka bio je proizvoljan što je natjecateljskim timovima dalo više prostora za kreativnost i inovativnost. Nakon 24 sata programiranja i rada na robotu u Hotelu Krilo, proglašeni su pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20 u obje kategorije.

Stručni tim, kojem su timovi prezentirali svoja inovativna rješenja i demonstrirali rad robota AlphaBot, sastojao se od tri člana - Burak Canboy, direktor kompanije WinRAR, Damir Brčić, voditelj projekta ICT Županija, i Marin Cokarić, direktor Hotela Krilo.

Kao što je bilo i najavljeno, natjecateljski timovi imali su osigurano mentorstvo starijih kolega iz struke, a neki od njih bili su Nikola Perić, Antonio Šerić, Filip Krišto, Marko Maljković, Tino Mrčelić, dr. sc. Šime Jozipović, Tino Bakota.

„Ono što je važno napomenuti jest da će svi zainteresirani natjecatelji ovog hackathona moći nastaviti razvijati svoje rješenje jer nam je u interesu da s jedne strane potakunaemo mlade, a s druge da je to rješenje zaista funkcionalno. Posebno su interesantna rješenja koja se odnose na ekološka pitanja jer je briga o okolišu od izuzetne važnosti“, rekao je Marin Cokarić, direktor Hotela Krilo.

Osim novčanih nagrada, navedeni su timovi dobili na poklon Raspberry Pi 4, a najbolja tri iz kategorije AlphaBot + mobilna aplikacija osvojili su i robot AlphaBot na kojem su radili tijekom hackathona. Kako bi potakunauli mlade stručnjake, osigurane su nagrade i za drugu fazu hackathona i to novčanu nagradu od 5.000 kuna, mentorstvo i podrška kroz daljne razvojne faze projekta, 3 mjeseca besplatnog korištenja prostora za rad u Splitu.

Najbolje plasirana rješenja u kategoriji AlphaBot + mobilna aplikacija su:

  1. ULTRA BOT - tim Algebra bois (Marin Miletić, Karlo Bertina, Stjepan Miloš) - 6.000 kuna
  2. BITE - tim Jagodice-bobice (Dražen Barić, Jakov Melvan, Ivan Pavao Lozančić) - 4.000 kuna
  3. BOTLER - tim Croatian-beasts (Antonio Bačić, Lovro Bosnić, Mateo Ivković, Ivan Kuliš) - 2.000 kuna

Dok su u kategoriji AlphaBot:

  1. PYBOT – tim PyBot (Tomas Pinjušić, Matej Livajić, Ante Nizić) - 2.000 kuna
  2. IXORA – tim Kwikeri (Antonio Udovičić, Mateo Jozipović) - 1.000 kuna
  3. GLUPBOT – tim This date sucks (Leonora Kardum, Mario Azinović ) – 500 kuna

Još iz kategorije

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!