Proglašen pobjednik 1. kruga nagradnog natječaja ICTbusiness-a

Proglašen pobjednik 1. kruga nagradnog natječaja ICTbusiness-a
LG

Završio je 1. krug nagradnog natječaja u organizaciji portala ictbusiness.info, te je uredništvo od pristiglih komentara izabralo najbolji koji osvaja i vrijedu nagradnu - pametni telefon LG Optimus P700. Uredništvo portala kao najbolji komentar na pitanje "Kako doživljavate ulazak Hrvatske u Europsku uniju? Vidite li ulazak u EU kao priliku za vas i vaš posao, za prijatelje, poznanike?" izabralo je komentar Filipa Šturmana, kojega u cijelosti i prenosimo u nastavku. Sretnom dobitniku u ime portala ictbusiness.info čestitamo te pozivamo sve posjetitelje da sudjeluju u preostalih 5 krugova nagradnog natječaja u kojima ćemo i dalje dijeliti vrijedne nagrade.

Dobitni komentar pročitajte u nastavku:

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju doživljavam kao mali kotačić u velikom zahvatu promjena koji nas čeka u budućnosti. Iako smo, s BDP-om od 60-ak milijardi US$ i populacijom od niti 5 milijuna stanovnika, stvarni mali zalogaj za EU, upravo to što smo mali može biti nešto što će nam koristiti. Ako smo mali, to znači da smo agilniji, spremniji na promjene i lako prilagodljivi novonastalim situacijama.

Nisam idealist, ne vjerujem da smo ovim ulaskom u EU riješili naše probleme, koji zapravo sežu daleko dublje nego što EU seže i tiču se nas samih. Jer u trenutku kada svaki pojedinac shvati da jedino vlastitim marljivim i neprestanim radom može napredovati, kada bude spreman stalno učiti i nove izazove spremno napasti, a ne skrivati se od njih i negirati njihovo postojanje, onda je napredak započeo.

Pritom ovdje pod učenjem ne mislim nužno na obrazovanje, jer u Hrvatskoj trenutno ima svega 20-ak % visokoobrazovanih, no oni sami nisu dovoljni, a ni sposobni (barem ne svi) iznijeti teret napretka zemlje od 4.4 milijuna stanovnika. Obrazovanje se često može svesti na formalnosti, znanje je ključ, a ono se ne upija isključivo u školskim klupama, već doslovno na svakom koraku.

Vjerujem da će u nekom trenutku doći do prosvjetljenja i prirodne ljudske radoznalosti koja će se javiti u narodu, posebno kod mladih koji će jednostavno shvatiti da ništa nije besplatno, da njihovi postupci u mladosti itekako imaju dalekosežne posljedice u budućnosti, i to gotovo isključivo na njihov vlastiti život, te da prije nego nešto dobiješ u životu treba to i zaraditi.

Osobno ne vjerujem u konstantno žaljenje, prigovaranje i kritiziranja svega što ne valjda u ovoj državi, ne vjerujem u prazna očekivanja tipa ''valjda će biti bolje'' ili ''netko mora osigurati našu bolju budućnost'', ali vjerujem da svaka osoba može učiniti jedan mali, gotovo neprimjetan korak i pokrenuti prvenstveno sebe, a onda i one oko sebe, da razmišlja(ju) proaktivno i pozitivno. Da analiziraju situaciju, razlože problem, predlože rješenja i krenu u implementaciju.

Europska unija, tj. zemlje koje je tvore, dobrim dijelom razmišljaju na ovaj način i to je nešto što čine već godinama i desetljećima. Shvatili su da jedino vlastitim radom i disciplinom mogu imati i visoka očekivanja, i to s potpunim pravom.

Znam da nam Unija neće pomoći magičnim štapićem, ali vjerujem kako će biti pozitivan motivator u mijenjanju mindseta, kako će nam kroz svoje savjete, ali i legislativu i tržište pomoći da shvatimo kako se situacija mora promijeniti, i kako je korak svakog pojedinca jednako važan.

Za sam kraj, moji prijatelji i poznanici, ali i ja, dobit ćemo priliku da kao studenti i budući mladi profesionalci lakše koračamo starim kontinentom u potrazi za samo-aktualizacijom, poštovanjem i srećom. Svi koji su dovoljno ambiciozni, talentirani i nenadmašno radišni dobit će priliku da se njihov rad u EU više cijeni i bolje nagradi, ne samo financijski nego i osobno i profesionalno. Na kraju krajeva, svatko je krojač svoje sreće, a u nizu neprilika dovoljno je prepoznati samo jednu dobru priliku.