Privatna osobna računala imaju dvostruko veće šanse za hakerske napade

Privatna osobna računala imaju dvostruko veće šanse za hakerske napade
Fotolia

Privatna osobna računala imaju dvostruko veće šanse za hakerske napade no što imaju poslovna računala, a razlog za to jest u činjenici što privatna računala u velikoj mjeri još uvijek koriste zastrajeli softver. U prvom redu misli se na Windows 7 operativni sustav, ali i izostanak sigurnosnih alata. Analizu je provela kompanija Webroot.

Poslovna računala ipak imaju podosta ozbiljnije mjere zaštite pa ne čudi da imaju dvostruko manje šanse da ih se uspješno napadne. Ali, nije tu kraj statistici koja treba zabrinuti svakog vlasnika računala sa zastarjelim softverom ili one koji ne koriste dodatna sigurnosna rješenja za svoje sustave.

Naime, čak 35 posto napadnutih osobnih računala ujedno je napadnuto više od triput, a njih gotovo deset posto napadnuto je šest ili više puta. I to uspješno, što znači da je malware ili bilo što drugo implementiran na način koji su napadači zamislili. Dakle, sve to poprilično je alarmantno.

Ako bi netko mislio da je Webroot u ovom istraživanju pretjerao ili nije koristio uzorak koji bi bio relevantan, vara se. Jer, pregledano je 37 milijardi URL linkova, 842 milijuna domena, četiri milijarde IP adresa, 31 milijun aktivnih mobilnih aplikacija i 37 milijardi uzoraka vezanih uz "ponašanje" datoteka.

Hakeri su svega toga svjesni pa ciljano napadaju zastarjele sustave, u prvom redu Windows 7. Samim time, u 2019. je zabilježeno 640 posto više napada metodom phishinga no u 2018. Ujedno, zabilježen je 125-postotni i rast malwarea na Windows 7 sustavima privatnih korisnika u 2019., kad se usporedi s 2018.

Nažalost, time se ne staje, u siječnju je Windows 7 stigao do kraja ciklusa i time su napadi postali još učestaliji jer hakeri su svjesni da su mjere sigurnosti sad još i na nižim granama pa će ciljati što je više moguće takvih korisnika. I jedino što se može savjetovati jest imati kvalitetnu antivirusnu zaštitu ili prelazak na Windows 10, koji sam po sebi ima kvalitetnu sigurnosnu zaštitu.