Prilike postoje, treba ih znati iskoristiti

Prilike postoje, treba ih znati iskoristiti
Dražen Tomić

Na okruglom stolu „Hrvatski ICT na tržištu EU - iskustva i očekivanja“ na Combis konferenciji u Šibeniku moglo se čuti kako je riječ o prilici za mnoge tvrtke, ali da ih neće biti jednostavno ostvariti. Direktor Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković istaknuo je kako je potrebno promijeniti i školstvo, akademsku zajednicu i zatvaranju očiju na postojeće stanje.

Vidaković ističe kako 85 posto doktora znanosti radi za državu ostatak za privatni sektor što je vrlo veliki problem, te dodaje kako smo zanimljivi onim zemljama iza nas upravo onako kao što smo mi zanimljivi EU i SAD-u.

Vezano uz promjene porezne politike važno je da se vidi predvidivost porezne i svake druge politike vezane uz poduzetništvo, a ne da se zakonska regulativa poput porezne vrlo brzo mijenja.

„Digitalna agenda i jedinstveno europsko tržište prilika su, uvođenje jedinstvenih cijena roaminga i trgovinski sporazum s SAD-om omogućit će promjene“, objašnjava Vidaković. Prema njegovim riječima Microsofta Hrvatska pokrenuo je nove start uove u kojima je privukao 600 studenata, a pritom u privatnom sektoru jako se mjeri znanje i rad i tada oni koji ne ispunjavaju uvjete jednostavno odlaze.

Vlasnik tvrtke Insako, osnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva ističe kako su osvanuli veliki oglasi uz ceste koji pozivaju hrvatske građane da potraže posao u inozemstvu, ali zbog toga bi se moglo dogoditi i da će biti uvoza zaposlenika. „Mnoge domaće tvrtke koji izlaze u b2b sektor kriju svoju zemlju porijekla jer bi time mogle izgubiti posao, kriju da su iz istočne Europe. Da li je to dobro pokazat će vrijeme“, ističe Cvetojević.

Direktor tvrtke Pet minuta Luka Abrus čija tvrtka ostvaruje oko 95 posto prihoda u SAD-u ističe kako se danas može raditi bilo gdje, veliko je tržište, no EU je rascjepkan pa nemaju resursa kako bi tamo radili.

„Barijere više ne postoje, cjenovno smo konkurentni, a vrlo je važno da dolazimo iz istočne Europe u kojoj u SAD-u imaju percepciju da smo matematički nadareni, dakle nadareni i za programiranje“; ističe Abrus.

Ipak, usprkos prednostima IT-a i rada u IT-u, Abrus kako nemaju mobilne radnike ili one koji rade od doma zbog politike i kulture tvrtke.