Prijenosna računala završavaju 2021. s rekordnim isporukama od 268 milijuna jedinica

Prijenosna računala završavaju 2021. s rekordnim isporukama od 268 milijuna jedinica
DepositPhotos

Komercijalna potražnja za prijenosnim računalima ostala je jaka u četvrtom tromjesečju 2021. zahvaljujući performansama sustava Windows 11 i rastu DaaS-a (uređaj kao usluga), dok su mala i srednja poduzeća i potrošači iskoristili ogromne blagdanske popuste kako bi završili godinu snažno. Industrija je dala prioritet proizvodnji prijenosnih računala suočenih s ograničenjima u opskrbi kako bi održala korak s hibridnim radnim potrebama. Prema novom izvješću Strategy Analyticsa, isporuke prijenosnih računala porasle su za 19 posto u odnosu na prethodne vrhunce postignute 2020. godine i dosegnule 268 milijuna jedinica. Kako počinje 2022., industrija mora biti oprezna u pogledu dugotrajnih problema s opskrbom i povećanih troškova transporta i proizvodnje.

„Ovo je bio još jedan snažan kvartal za prijenosna računala, koji je završio još jednu snažnu godinu. Kontinuirana potražnja za hibridnim radnim okruženjem podržala je rast razvijenog tržišta koji je također bio potaknut atraktivnim cijenama Window 11 i DaaS-a. Tržišta u nastajanju vođena su kontinuiranom potražnjom malih i srednjih poduzeća, dok se potrošači i dalje usmjeravaju prema mobilnosti. Također, odgođene narudžbe iz trećeg tromjesečja 2021. zbog nedostatka komponenti i problema s opskrbom ispunjene su u četvrtom tromjesečju“, ističe analitičar Chirag Upadhyay.

“Budući da smo svjedočili usporavanju potražnje za Chromebookom u drugoj polovici 2021., potražnja za Windowsima je porasla u četvrtom tromjesečju 2021. Nadogradnje sustava Windows 11 za poduzeća dale su prijenosnim računalima sa sustavom Windows snažan zamah tijekom tromjesečja u svim regijama. Microsoft je također privukao vrhunske dobavljače računala s nedavno lansiranim Window 11 SE za K-8 obrazovanje, ciljajući na porast tržišnog udjela Chromea tijekom pandemije. Windows je također ostao popularan izbor za potrošače jer se potražnja za prijenosnim računalima za igre nastavila tijekom blagdanske sezone“, pojašnjava Eric Smith, direktor - Connected Computing.

Lenovo je isporučio (prodao) 16,2 milijuna jedinica u četvrtom tromjesečju 2021. (kalendarska godina), što predstavlja pad od -9 posto i rast od +6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. HP je zadržao drugu poziciju jer su isporuke dosegle 14,5 milijuna u četvrtom tromjesečju 2021. uz pad od -4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dell je zabilježio rekordnu isporuku prijenosnih računala od 13,2 milijuna jedinica, stopu rasta od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu i rast od 8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Apple MacOS prenio je zamah od rujanskog tromjesečja i postavio rekord svih vremena u povijesti tvrtke s isporukom više od 6,6 milijuna MacBooka tijekom blagdanskog tromjesečja, što je rast od 11 posto u odnosu na 4. tromjesečje 2020. Acer se vratio među prvih 5 s isporukom 5,2 milijuna jedinica, uzastopni rast od 6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje na koji su negativno utjecali problemi s opskrbom.