Prihodi od digitalnih sadržaja do 2026. će dosegnuti 432 milijarde dolara

Prihodi od digitalnih sadržaja do 2026. će dosegnuti 432 milijarde dolara
DepositPhotos

Vrijednost tržišta digitalnog sadržaja do 2026. će dosegnuti 432 milijarde američkih dolara, prema Juniper Researchu. Značajan je to skok u odnosu na 211 milijardi dolara, koliko se očekuje da će iznositi vrijednost s krajem ove godine.

Riječ je o čak 105 posto rasta na petogodišnjoj razini, a podrazumijeve prihode generirane od strane "plaćanja po preuzimanju" (eng. pay-per-download), naplativom sadržaju unutar aplikacija, pretplatama i oglasima koji se prodaju kroz digitalni sadržaj.

Istraživanje je identificiralo digitalne igre kao sektor koji će generirati najviše prihoda do 2026. Konkretnije, riječ je o 45 posto ukupne vrijednosti tržišta. Predviđa se da će, s rastom popularnosti pretplatničkih modela, poslužitelji digitalnih igara morati nuditi jedinstven sadržaj kako bi se istaknuli pred konkurencijom.

Stoga, nagađa se da ćemo svjedočiti većem broju partnerstva između platformi za digitalni sadržaj i kreatora jedinstvenog sadržaja, koji bi trebao privući korisnike tim platformama.

Motiva neće nedostajati jer predviđa se i da će do 2026. biti oko 3,3 milijardi gamera, što je 400 milijuna više no u ovoj godini. Naravno da izdavači igara žele profitirati na toj činjenici, a pretplatnički modeli čine se kao najunosniji, posebno dugoročno.

Zanimljivost je da će oko polovice digitalnog sadržaja biti konzumirano putem pametnih telefona, zbog čega će biti potrebno više pozornosti posvetiti virtualnoj i proširenoj stvarnosti, čija popularnost raste iz godine u godinu, posebno na mobilnim igrama i aplikacijama.

Takva situacija povući će za sobom prilike za proizvođače slušalica i pametnih zvučnika, čiji bi prihodi trebali porasti s 2,4 milijarde dolara u ovoj na vrtoglavih 8,1 milijardu dolara do 2026. To je rast od čak 275 posto krzo pet godina.

Na kraju, treba naglasiti da će Sjeverna Amerika i Europe činiti više od 50 posto prihoda od slušalica i pametnih zvučnika, što znači da će najviše prilika proizvođači imati na tržištima koja se vežu uz te regije...