Pričanje priče fotografijom

Pričanje priče fotografijom

Huawei je tijekom prošlog mjeseca pokrenuo svoj Next Image foto natječaj na kojem njihovi korisnici imaju priliku podijeliti svoje radove i osvojiti vrijedne nagrade. Žiri čine poznati svjetski fotografi koji su odlučili podijeliti savjete za fotografiranje s natjecateljima kako bi im olakšali snimanje što boljih fotografija koje će prijaviti na natječaj.

Ove se godine paralelno uz globalno, održava i lokalno natjecanje tako da hrvatski korisnici imaju duplo više razloga za prijavu svojih radova. Rok za prijavu je 31. srpnja u 23:59, dok je prijave moguće izvršiti preko lokalne Huawei forum stranice – kategorija Galerija.

Na lokalnoj verziji natječaja će poznati domaći fotografi Domagoj Sever, Petar Krešimir Furjan i Tomislav Može, uz podršku Huaweijevog direktora marketinga za hrvatsko i slovensko tržište, Normana Muellera, od 1. do 15. kolovoza pregledavati pristigle radove. Najbolja fotografija prema njihovom izboru osvojit će pametni telefon Huawei P40, dok će pobjedničke fotografije u preostalim kategorijama osvojiti Huawei Wireless Tripod.

Fotografija se često naziva tekstom kulture. Baš kao i pisani oblici, ona priča priču i budi u promatraču specifične emocije koje ga potiču da intenzivno prati objekte unutar kadra. Ekspresija fotografije je neizmjerna, a uloga fotografa je da je svjesno sastavi i vješto izgradi narativ priče. Naravno, postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći prilikom pričanja intrigantne priče kroz objektiv fotoaparata.

Prilikom snimanja portertnih fotografija, moguće je zauzeti drugačiju perspektivu te postati sudionik ili promatrač prikazane priče. Prvi pristup uključuje fotografiranje iz vlastite perspektive i uspostavljanje kontakta s glavnim subjektom, dok drugi podrazumijeva gledanje iz daljine i ne miješanje u priču koja se pripovijeda.

Koja god se perspektivu koristi, treba imati na umu da je najvažnije u portretima uhvatiti autentičnost i usredotočiti se na promišljanje prolaznih emocija. Ipak, valja imati na umu da se uspjeh iza ispričane priče sastoji u fasciniranju ljudi i pravilnom pristupu.

„Ključni element za snimanje dobrog portreta je strpljenje i čekanje pravog trenutka, onog u kojem se pokazuje nečija osobnost. Rad s prirodnim svjetlom i pozadinom su stvari koje mogu potrajati. Osobno potražim taj nezaštićeni trenutak i pokušavam vam prenijeti dio onoga što znači biti ta osoba", istaknuo je Steve McCurry, nagrađivani fotoreporter i kreator fotografije "Afganistanska djevojka".

Na fotografijama promjena gledišta čini pravilnu sliku intrigantnom, onom koja ima priliku ispričati priču na potpuno novi način. Zato je važno biti upoznat s tajnama fotografiranja u različito doba dana i noći i otkriti da, ovisno o svjetlu, ispričana priča varira kao da se koristi čarobni štapić. Možda će upravo fotografije u noćnom ili slabom osvjetljenju oduševiti publiku i pobuditi najveće zanimanje članova žirija Next Image-a.

„Za mene osobno je kreativnost oduvijek bila način na koji sam ne samo uživala i obogatila svoj život, nego i preživjela - ona mi je neprestano donosila motivaciju da želim vidjeti sutrašnjicu i ono što ona donosi meni i mojoj umjetnosti. Nadam se da će ova tema podsjetiti i ohrabriti ljude da koriste raspoložive resurse za stvaranje nečega što nikada ne bi smatrali mogućim", izjavila je Elizaveta Porodina, umjetnica, fotografkinja i klinička psihologinja.

Vrhunac je ključni element u izgradnji priče. Fokusiranje na određeni element fotografije - zanimljiva tekstura, intenzivna boja ili detalji koji nisu vidljivi na prvi pogled, mogu izazvati vrlo snažne emocije kod promatrača. Stoga je važno je testirati različite funkcije Huaweijeve kamere i otkriti višestruke perspektive fotografiranja. Slike snimljene iz daljine zumiranjem, makro fotografije ili neobično kadriranje mogu biti presudni za stvaranje istaknutih priča i rezultirati osvajanjem Huawei Next Image natječaja.

„Makro fotografije mogu pokazati toliko detalja u svakom dijelu kuće. Biljke i hrana donose čitav svijet malih tekstura koji treba istražiti", rekao je Reuben Krabbe, fotograf pejzaža i ekstremnih sportova.Najbolje su priče one koje nose poruku i o kojima se želi saznati više. Fotografija omogućuje pričanje kroz jezik slika, pa čak i pričanje u epizodama. Ako se odabere oblik fotoreportaže, važno je osigurati da priča koju se snima ima jasnu temu, ali istodobno i nadahnjujuće elemente koji će privući pažnju gledatelja.

„Pokušavam ispričati priču kroz vizije i interpretacije koje vidim u svojoj glavi, ali za mene je ta priča ustvari unutar gledatelja. Oni kontempliraju i stvaraju svoju osobnu priču temeljenu na vlastitim iskustvima i gledištem na moju, a nadam se da ih svojim fotografijama potičem na to stvaranje priče", zaključuje Karolina Henke, poznata modna i vrsna umjetnička fotografkinja.

Još uvijek ima vremena za snimanje savršene fotografije koju je moguće prijaviti na Next Image. Fotografije brojnih natjecatelja već su dostupne na web stranici Next Image natječaja, a prijave je moguće predati do 31. srpnja u 23:59 preko lokalne Huawei forum stranice – kategorija Galerija.

Vlasnici Huaweijevih uređaja pozvani su da kroz razne perspektive otkriju vizualnu ljepotu oko sebe kroz pet različitih kategorija:

Blizu daleko: Koristite kameru svog pametnog telefona za snimanje skrivenih dragulja i različitih perspektiva – bilo da ste u zatvorenom prostoru ili na otvorenom.

Laku noć: Snimite zabavne trenutke noću ili pri slabom svjetlu. Odrazite atmosferu trenutka i budite kreativni.

Zdravo, živote!: Slika vrijedi tisuću riječi - zato zabilježite i podijelite emociju ili inspiraciju koju crpite iz svoje svakodnevice.

Lica: Eksperimentirajte s identitetom i snagom portretne fotografije. Snimite lica vama dragih osoba.

Pripovjedač: Iskoristite niz fotografija koje odražavaju emociju kako bi ispričali svoju osobnu priču. Priča mora sadržavati 3-9 fotografija.

Još iz kategorije

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

07.08.2020. komentiraj

U današnje vrijeme brojne vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije. Pametne telefone danas često koriste i vrhunski fotografi, a Huawei je zato odlučio okupiti radove poznatih hrvatskih i slovenskih fotografa raznih profila na izložbi nazvanoj 'Trenutak'.

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.