Preko polovice potrošača ne stavlja zaštitu na svoje osobne uređaje

Preko polovice potrošača ne stavlja zaštitu na svoje osobne uređaje
Ilustracija / Antonio Jularić

Proizvođači su na CES sajmu u Las Vegasu predstavili cijeli niz računala, pametnih uređaja, platformi, hardverskih i softverskih noviteta, koji su sigurniji nego ikad prije, no problem je što korisnici ne dijele identične stavove. Naime, 58 posto od dvije tisuće ispitanih posjetitelja CES sajma kazalo je da se ne smatraju odgovornima za sigurnost svojih uređaja.

Otkrio je to McAfee u istraživanju i potvrdio da postoje ozbiljni problemi u tehnološkom svijetu. Jer, korisnici su ti koji moraju sami također paziti što i kako čine, o njima zapravo mnogo toga ovisi. Ali, još uvijek u velikoj većini smatraju da bi drugi trebali obaviti sigurnosna pitanja umjesto njih, i to u potpunosti. Poražavajuće je to što posjetitelji CES sajma nisu prosječni korisnici već napredni. Pa, ako oni razmišljaju u većini ovako, kod prosječnih je korisnika situacija još gora.

Nije ni to sve, od njih 58 posto, 27 posto ih vjeruje da odgovornost za sigurnost Internet stvari (IoT) uređaja pada na proizvođače, njih 22 posto smatra da su za sigurnost zaduženi IT stručnjaci i devet posto govori da bi odgovorni trebali biti regulatori. Dakle, pronaći će bilo koga samo da prebace odgovornost, kao da nije jasno da internetske prijetnje većinom uspiju u naumu jer korisnici nisu pazili.

Time dolazimo do samo 42 posto posjetitelja koji sebe smatraju prvenstveno odgovornima za sigurnost uređaja s kojima rade. Na njih se treba koncentrirati, ali i njih treba potaknuti da pokušaju utjecati na sve oko sebe i učine ih odgovornijima.

"Zanimljivo je da iako korisnici na sebe preuzimaju svaki dio rada uređaja koji posjeduju i da žele što veću kontrolu nad njima, po pitanju sigurnosti ipak prebacuju odgovornost na druge. Naravno, proizvođači moraju učiniti sve kako bi osigurali uređaje, a samim time i korisnike, ali oni su ipak prva linija obrane od prijetnji", zaključio je McAfee.