Predviđen utjecaj koronavirusa na tehnološku industriju

Predviđen utjecaj koronavirusa na tehnološku industriju
DepositPhotos

Koronavirus izazvao je paniku diljem svijeta i zbog nje pate razne grane industrije, kao i općenito svakodnevica ljudi u ugroženim područjima. Dok se životi milijuna onih koji moraju paziti gdje se kreću i kako žive ne može mjeriti direktno brojkama, utjecaj koronavirusa na tržište vezano uz automobile i tehnologiju itekako može.

Izvještaj za prvi kvartal ove godine, koji još uvijek traje, načinio je TrendForce i pokazuje minuse na apsolutno svim poljima. Barem što se tiče prognoza. Pa tako pametni satovi umjesto prognoziranih 14,4 milijuna isporuka u prvom kvartalu ove godine sad su na brojci od 12,1 milijun. To je promjena od 16 posto i upravo taj dio tržišta doživio je najteži udarac.

Pametni telefoni su reducirani u prognozama s 307 milijuna na 275 milijuna i to je promjena od 10,4 posto. Prijenosna računala su pala s 35 milijuna na 30,7 milijuna i to je promjena od 12,3 posto. Monitori su s 29 milijuna pali na 27,5 milijuna i to je promjena u negativnom smjeru za 5,2 posto.

Televizora bi trebalo biti isporučeno 46,6 milijuna umjesto 48,8 milijuna i to je promjena od 4,2 posto. Zatim, igrače konzole su na 6,2 milijuna umjesto 6,9 milijuna i to je pad od 10,1 posto, dok su pametni zvučnici reducirani s 26,4 milijuna na 23,2 milijuna isporuka, što je pad od 12,1 posto.

Automobila bi trebalo biti isporučeno 19,3 milijuna umjesto prvotno prognoziranih 21 milijun, što je pad od 8,1 posto. Upravo ova industrija bilježi i najveće gubitke jer ipak je riječ o proizvodima koji su u prosjeku daleko najskuplji u cijelom ovom "društvu".

Najbolje su zapravo prošli Sony i Microsoft jer ionako im je ovo godina kad predstavljaju novu generaciju konzola i to krajem godine, što znači da slabija prognoza zapravo ne mora ovisiti o koronavirusu. No, ostali su podosta vezani za proizvodne lance u Kini i opasni virus razlog je zašto pate.